Nyttig läsning?

Datum: 2008-11-26 Tid: 21:40:22 Böcker / 2 Kommentarer

En unghäst är som ett oskrivet blad, och innan har jag för det mesta ridit välskrivna romaner.
Huckleberry Finn, hästen jag haft innan, var harmonisk, trevlig och perfekt för mig.

Nu gäller det att lära sig allt som tidigare var självklart (vem vill förstöra en fin häst?) och därför har min bokhylla helt plötsligt utökads av massa hästböcker.. Förhoppningsvis är det nyttig läsning!


Lär känna din häst, Rid i harmoni med hästen, Tänk som din häst.

Någonting lär man sig alltid...

Så var helgen slut..

Datum: 2008-11-24 Tid: 10:59:15 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Torsdagens ägnades åt longering som gick lite sådär, medans fredagens ridning riktigt bra.


Och eftersom det är roligast när det går bra så tänker skriva lite om fredagen. Strålande sol även då, men med den lilla vinterdetaljen snö. Lite lite snö hade kommit under natten och allt blev sådär tyst och stilla, som om allt levande dragit upp täcket till nästippen och somnat.

Då paddocken egentligen var lite hård försökte jag rida lite på ängen, men en okoncenterad Tea ledde oss tillbaka till tryggheten innanför staketet..
Red inte så länge eller hårt, utan blev lite åttvolter och en galopp i varje - där hon satte höger på andra försöket!

Också var vi glada och lyckliga igen.


Lindat benen hade jag också gjort, fina vita dressyrlindor (och jag behövde bara göra om två!)

Tea fick fina vita lindor :)

Sedan såg hela hästen ut såhär

Morgonstund har guld i mun

Datum: 2008-11-19 Tid: 20:35:09 Stallsnack / 0 Kommentarer

Då hästägaren är på kurs i Stockholm är det jag som har hand om pållarna i dagarna tre. Då bilen endast är hemma på förmiddagen denna veckan åkte jag upp till stallet lagom för att släppa ut hästarna. Dagen började bra men lite tidigt, soluppgången var fantastisk och det var inte så farligt kallt.

Väl uppe i stallet började jag med morgonjobbet, och planen var att rida lite och kanske longera Janni. Som vanligt med unghästar blir det sällan som man tänkt sig.. Nisse och Keira går snällt och lite sömnigt till hagen, men första frosten verkade ha satt sig rejält i mina hästar.

Då paddocken var stelfrusen flyttade jag ridplanen till stora sommarhagen istället, där det fanns gräs som gav ett mjukare underlag. Men som sagt har frosten slagit till och hästen har blivit vinterknäpp.
Började som alltid med att skritta, men inte ens det gick någolunda bra. Lilla tösen håll på med huvudet, låg på i handen och var lite för lik en tunna dynamit än en harmonisk häst..

För att undvika en katastrof som säkerligen slutat med att jag fått bita i gräset ändrar jag planen till longering istället - men inte heller det går bra.

Tea kastar sig framåt i galopp, bockar, sparkar och istället för att svänga runt på en volt drar hon nästan linan ur handen på mig för att sedan tvärstanna. Efter ett par försök gav jag upp det med.

Hur slutade det då? Jo, jag släppte helt enkelt Janni och Tea tillsammans så att de fick springa av sig lite (och de sprang!) Sedan fick de gå ut till de andra hästarna, jag bytte vatten i hagen och mockade klart.


Undra om jag lyckas bättre imorgon?

Underbara höst!

Datum: 2008-11-17 Tid: 18:08:40 Tea After Eight / 0 Kommentarer
I torsdags var den enda riktigt fina höstdagen på hela förra veckan, med massa sol och för en gångs skull hade jag prickat in att vara både ledig, ha hästen och låna mamma och pappas bil - snacka om turdag!

Efter lite julklappshandel på förmiddagen åkte jag upp efter lunch för att rida. Då inget sällskap fanns blev det lite dressyr i paddocken, men vi tog det rätt lugnt eftersom en framsko saknades. Tea gick fint för det mesta, i alla fall i traven, sen var det ju det där med höger galopp..

Vår lilla pålle råkar nämligen vara lite för bra på vänster. Efter vad som kändes som hundra försök (men säkert inte var mer än max 12) var jag på väg att ge upp. Inte för att man ska sluta när det går dåligt, men man kan ju inte nöta i evigheter heller.. Precis då, när jag tänker "sista försöket" - då sätter hon det!

Ibland blir man gladast över de små sakerna..


Så vi travade lite, skrittade av och... träffade Rebecca precis när vi var på väg hem.
Som vanligt lurade hon med mig på en ridtur, fast på hennes nykomling Mimmi (men eftersom Rebeccas mamma är mörkrädd skrittade vi bara grusvägen upp och ner, men det var trevligt ändå :)


Visst är det underbart med höst!


Just det, om någon undrar hur Freja ser ut så är det såhär:

Rebeccas pålle Freja, städig följeslagare på ridturerna i skogen.

Solfjädern och horsemanship

Datum: 2008-11-13 Tid: 11:47:34 Stallsnack / 0 Kommentarer

Sist när jag var i stallet hade jag inte tänkt rida, utan hålla på med horsemanship-övningar och träning från marken. Jag har nämligen köpt en väldigt trevlig bok - Lär känna din häst. Boken bygger på horsemanship-metoderna, och är fylld med massa bra övningar från flera av de största inom området.

Dagens utmaning skulle bli att förbättre koordinationen på Tea och få henne att tänka till lite själv. Jag började med att släppa henne i paddocken så att hon skulle få springa av sig lite (och sprang gjorde hon!), sedan började vi inte själva träningen förens hon självmant sökte sig till mig. Första övningen var att gå i en "labyrint" av bommar, vilket inte var några problem alls! Flyttade även rumpan lite i labyrinten, görbra träning! Efter det fortsatte vi med "solfjädern", där vi helt enkelt gick över bommar som låg utlagda som en solfjäder. Lite svårt att få henne att gå över alla bommar i början - lilla pållen smet gärna utanför, men när vi väl fått kläm på hur vi skulle gå så gick det jättebra, även när jag höjde några bommar.

Meningen med sånnahär övningar är ju så klar att sluta när det går som bäst, men hrm, det misslyckades vi totalt med. Precis när jag hade tänkt att börja avsluta så kommer det en bli med transport in på stallplan och hästen blir som tokig! Det blev ett par varv i paddocken (långt bort från bommarna) innan hon lugnade sig.

Och just det, som vanligt blev jag upplurad på hästryggen iaf, Rebecca ville ha lite sällskap ut så vi tog lilla svängen runt asfalten inna jag fick åka hem..

Hoppträning

Datum: 2008-11-03 Tid: 17:59:29 Tea After Eight / 2 Kommentarer
Tea och Carina hopptränade, självklart vad jag där med kameran!

Här sparar vi inte på krutet (;Visst är hon duktig? Nästan inget hopptränad innan hon kom till oss, så tekniken är ju inte fulländad än, men högt över är hon!
RSS 2.0