Sverigens näst största sport

Datum: 2009-04-28 Tid: 22:27:08 Stallsnack / 0 Kommentarer

Nu har jag tänt till på riktigt, de visar squash på tv-sporten. Visst, låt oss visa alla minoritetsporter, men tar för fan med de stora sporterna också.

Ridsporten är Sveriges näst största sport.
Bara fotbollen är större, visst du det?

Nej, hur skulle ni kunna veta. Ridsporten är en sport endast för insatta. Vi säljer ut Scandinaviurm, som förövring är framröstat till den bästa inomhusarenan i världen, av ryttarna själva. Visste ni det?

Nej, hur skulle ni kunna veta?
Det skrivs ytterst lite om ridsport, om man jämför med dess storlek.
Vi får ytterst lite i bidrag, om man jämför med de klassiska pojk-sporterna.

Varför?

När det skulle röstas till Jerringpriset och Rolf Göran Bengtsson fick en hel massa röster (ni vet, han som vann en av Sveriges få medaljer i OS) började högt uppsatta personer inom andra sporter att tala om röstfusk.

Jag är så trött på detta, ge oss den respekt vi förtjänar! Vi är en stor folksport med fina framgångar internationellt, långt bättre än landslaget i fotboll vart på säkert hundra år, ändå ses vi ned på som en "tjejsport" utan värde. Något för småflickor på ponnier, eller en snobbsport för dem med rika föräldrar. Visst, det krävs lite mer än en boll, men talang är talang oavsett sport och talanger uppmärksammas även utan dyr utrustning.

Låt oss protestera lite, skriv ett inlägg om hur tråkigt det är att sitta uppe mitt i natten för att se på världscupfinalen istället för bästa sändningstid som så många andra sporter. Låt oss göra våra röster hörda och hoppas på det bästa!

Janni my love

Datum: 2009-04-27 Tid: 23:04:40 Jeane d´Arc / 0 Kommentarer

..fast egentligen hade jag åkt till stallet för att vara med Janni lite, och hade inga planer på att rida alls från början.

Sedan visade det sig att My (en liten tjej som Rebecca jobbar med lite då och då) var där och jättegärna ville rida min ponny, och eftersom hon är ganska lagom i storlek så fick hon så klart det. Testade dock att "tömköra" lite i paddocken innan (använde gramantyglarna istället för tömmarna, de är jättejättelånga) och även om vi hade lite problem med styrningen ibland så tycker jag att det var helt godkänt. Vette katten hur mycket hon arbetade med ryggen, men en hyfsad form fick vi till i alla fall..

Mera Nisse!

Datum: 2009-04-27 Tid: 22:54:38 Nice n´ Easy / 0 Kommentarer

Då Tea vart både halt/skadad och skolös har det blivit Nisse istället. Som vanligt med Rebecca och Keira.

Idag träffade vi en moped (ganska läskig) och en bil med släpvagn (som var jättesnäll och stannade helt och stängde av motorn när den såg att Keira var nervös) samt hoppat hindret i skogen (säkert hela fyrtio centimeter!) Jättekul tyckte jag och Nisse, som hoppade av låååångt innan!

Keira hoppade varken så stort som vi hade trott, inte ens en bock efteråt! (däremot hade hon lite svårt att stanna..)

Roligt hade vi i alla fall.

Ska försöka leta upp någon bild på Nisse snart..

Och just det, Rebecca och Nisse vann 1,10 hoppningen i helgen, grattis!

Ut i skogen!

Datum: 2009-04-26 Tid: 20:19:28 Nice n´ Easy / 0 Kommentarer

Medans Tea har vart skadad (dock inte halt så vitt jag vet) så har jag hunnit med några skogsturer med Nisse.
Vi är ju sällskap till Rebecca och treåringen Keira (Nisses första - och enda - föl).

Det går riktigt bra faktiskt, har mött både bilar och hundar utan problem och Nisse är riktigt rolig att rida, pigg och glad!

En dag på väg hem, när vi skrittade uppför backen till stallet på lång tygel, så började hon helt plötsligt galoppera! Tog ett tag innan jag förstod vad som hänt, och ytterligare en stund innan jag kortat tyglarna och kunde sakta av.. Men kul att se att det finns krut i hästen!

Åksjuk?

Datum: 2009-04-25 Tid: 20:35:39 Tea After Eight / 0 Kommentarer

Onsdag eftermiddag och planerna för kvällen var klara; jag skulle med Carina på hoppträning.

Vi packar transporten, gör i ordning hästen och lastar in. Lite väsen var det allt från transporten, speciellt i svängarna, men Carina sa att hästen var mycket lugnare än sist.

Därför var det en smärre chock när vi öppnade transporten. Hästen är sjöblöt av svett och Carinas kommentar när hon tar en närmare titt blir "hon blöder". Lastar ut hästen (tack och lov för fronturlastning!) och tar oss en närmare titt.
Hästen har trampat av transportskyddet fram, båda lindorna bak och lyckats trampa sönder bootsen. Plus sitt eget ben, så klart. Ena skon är av och hon har ett rejält skrapsår (eller var man nu säger om hästar, pälsen var borta i alla fall).
Efter en ännu bättre titt hittar vi sår på ett framben också.

Byter täcke (fleecetäcket hon åkt dit i var verkligen genomdränkt) och jag leder runt hästen för att få ner andningen lite (lät som hon sprungit en Grand National - minst!) medans Carina går in och meddelar att hon kommer vara med och träna.

Efter ett tips om att ta bort mellanväggen gjorde vi just det, men bara halva (har en Ifor Williams-transport där mellanväggen är delad på mitten, och vi ställde upp bakdelen av den så att det breddades men bara bak) och hästen var konstigt nog, väldigt lätt-lastad.

Och vips, hemturen gick mycket lugnare både när vi körde och bjöd inte på några otrevliga överraskningar när vi kom fram. Nu ska Carina ut och provåka lite mindre turer för att se om det var det som gjorde susen, eller om vi behöver klura ut någonting annat..

Akademisk Ridkonst

Datum: 2009-04-21 Tid: 10:55:24 Böcker / 3 Kommentarer
Under vår snabbtur till Stockholm fick jag den här boken av min kära pojkvän, som vi hittade i Livrustkammarens butik. Vem imponeras inte av den akademiska ridningen? Ska nog inte försöka mig på något avancerat, men kapitlet om öppna och sluta var riktigt intressant!

av Bent Branderup

Föräldrar

Datum: 2009-04-19 Tid: 23:06:55 Stallsnack / 0 Kommentarer
Det viktigaste man kan ha som ung ryttare är rätt föräldrar, och då menar jag inte bara dem med störst plånbok och som köper finaste hästar. Nej, jag menar dem som stöttar sina barn efter bästa förmåga.

Det var min mamma som hjälpte mig att hitta hästar att rida, eftersom de aldrig haft råd (eller lust) att ge mig någon egen. Det var hon som följde med på alla tävlingar och höll reda på saker som hon egentligen inte hade en aning om vad det var för något. Långa dagar då hon offrade sin egen fritid för att vara med mig, fastän hon egentligen inte har något hästintresse alls. Det var vi som åkte till Göteborg Horse Show varje år för lite tid tillsammans, och de spännande hoppningarna.

Min pappa var han som tog ledigt (eller slutade tidigt, eller åkte direkt till stallet) från jobbet för att köra mig och hästen till träningar. Det var han som lagade stalldörrar, grejade med transporten och hämtat spån.
Han har skrittat av hästen medans jag gjort i ordning för hemfärd, trots att han egentligen är ganska rädd för de där stora djuren.

Det är mina föräldrar som har kört till stallet i ur och skur, betalat ridlektioner och privatträningar. Det är de som hjälpt mig dit jag är idag. Jag har inte haft världens bästa förutsättningar, men fått hjälp efter bästa förmåga.


Jag hoppas att många, många fler föräldrar är som mina, som inser att dyra hästar och fina priser inte är allt. Att man kan rida, träna och tävla utan egen häst, bara man kämpar lite extra.

Att ha ett barn som rider är inte riktigt som någon annan sport, man kan inte bara köpa en fotboll och sen sköter resten sig självt. Ridning kräver engageman, hela tiden. Ofta behövs skjuts både till och från stallen, då de tenderar att ligga långt från busshållplatser och annan kommunikation. Ska man på tävling krävs transport, bil som kan dra och någon som kör den. Det är inte bara att hoppa in i en buss och åka iväg.. Vi har hand om levande djur, som ska ha mat och kärlek, men som ger så mycket tillbaka, även till föräldrarna. För vilken lycka är som den man får efter en perfekt runda på hoppbanan? Eller ett dressyrpass som bara gick så jättebra? Eller bara en barbacka tur i skogen i solskenet på en sommarvarm häst..

Tack för allt, mamma och pappa. Jag vet vad ni har offrat för min skull, och jag hoppas att ni fortsätter stötta mig i framtiden.

En skönhet.

Datum: 2009-04-19 Tid: 19:45:27 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Detta är anledningen till att jag nästan nästan alltid har med mig kameran. Det finns så många bilder jag inte vill missa.

Planera din ridning

Datum: 2009-04-19 Tid: 19:32:35 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Det är väldigt viktigt att planera sin ridning, man ska alltid he en bild i huvudet om vad man ska göra, innan man sitter upp. Helst ska det finnas både en kortsiktig plan och en långsiktig, men så långt har jag inte kommit än..
Dagens plan var i alla fall att träna övergånger i Rebeccas paddock.

Planen sprack dock tyvärr ganska fort.. Paddocken var upptagen av mamma med föl, och då får man vackert hitta på någonting annat. Så vi red ner för grusvägen en sväng istället, kom förbi både de läskiga husen och en hästtransport utan problem. Värre blev det när vi kom hem igen och skulle sätta igång i vår paddock. Först satte jag upp två hinder som en bred oxer, som vi tränade på att gå emellan. Detta funkade utmärkt, både att gå igenom efter mig och helt själv. Sedan satte jag upp och red igenom. Inga problem alls, vi gjorde halt och stod stilla utan problem.

Men varför skulle resten gå lika bra? Ett par hundar kom springades på fältet långt nedanför paddocken, och lilla pållan reagerade direkt och vägrade lugna ner sig. Och vad kan man göra? Inte så mycket, visade det sig. Det slutade med att jag släppte ihop Tea och Janni så att de fick springa av sig lite.

Bildbeviset ser ni här:

Vem visar störst hoopptalang? (;

Vem verkar ha störst hopptalang?

Gammal leder ung.
Janni visar Tea hur man ska göra.
Ja, det gäller att planera sin ridning men inte vara främmande för att ändra planen, allt efter dagsformen!

Dagens bild

Datum: 2009-04-19 Tid: 19:05:36 Tea After Eight / 0 Kommentarer

Med tungan ute!

Försmak av sommaren

Datum: 2009-04-18 Tid: 23:41:56 Tea After Eight / 0 Kommentarer

Nu har hästarna fått en försmak av sommaren, vinterhagen har öppnats upp och de har helt plötsligt två stora hagar (som sitter ihop) att röra sig på! Gissa om hästarna blev glada, de har inte bara mer än dubbelt så stor mark att springa på, vårgräset har börjat titta fram också!

När jag kom till stallet idag blev det mockning i rask takt, och efter en kvart kilade jag ner till Rebecca för att titta på sändningarna från Värdscupen, idag var det tidshoppning. Riktigt spännande med flera fyra-fels rundor, också går Helena felfritt! Tyvärr gick det ju inte lika bra för henne igår, men hon klättrade massa placeringar i alla fall.
Shutterfly och Meredith vann idag igen, och det verkar som om hon tar hem allt i år igen.. Men i hästsporten är inget säkert förens sista ryttaren har hoppat sista hindret! Vi får se hur det går imorgon..

Efter hoppningarna var slut gick jag upp och sadlade Nisse, vi skulle ut  med treåringen igen. Idag blev det väldigt mycket miljöträning, vi träffade på massa bilar (vilket inte var några problem alls), hästar i hagar (ganska så läskigt, men helt ok) och hundar och människor i skogen (det läskigaste av allt, de skäller ju och rör på sig och syns inte!) När vi kom tillbaka igen lämnade jag över hästen till Rebecca för lite genomridning, de ska tävla i Stenungsund imorgon.


Tea fick följa med ner till Rebeccas paddock, och hade i början väldigt stora problem med ena långsidan. Om det var staketet som skrämde henne, eller något bakom, vet jag inte, men läskigt var det i alla fall! När vi väl kommit över det problemet med lite dressyrövningar började hon slappna av lite och i slutet gick det riktigt bra. Vi travade över lite bommar och galopperade endel. I vänstervarvet fick vi göra några galoppökningar innan hon kom igång, men i höger var mycket mer energisk. Innan vi slutade fick vi en hyfsat samlad galopp, och riktigt bra avslappnad trav.

Hann inte med Janni, var i stallet en fem timmar ändå..

En snabbis bara

Datum: 2009-04-15 Tid: 23:42:41 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Måndag morgon fick jag ett sms som gjorde att jag genast begav mig mot stallet; ridning utan något mock-krav säger väl ingen nej till?

Hade dock bara tid med en snabbis, höll egentligen på och packa inför en improviserad Stockholmsresa.
Tvingade med mig pojkvännen med kameran, och trots att jag har endel lustiga miner på de flesta bilder blev det några bra.

På väg till stallet igen

En halvtimma eller så blev det nog, och svetten började anas på halsen. Rört på sig fick hon i alla fall :)

Tävling!

Datum: 2009-04-12 Tid: 22:06:49 Stallsnack / 2 Kommentarer
Tävlingsfreak som jag är råkade jag hitta något som passade mig utmärkt, en fototävling hos http://naztysbunny.blogg.se/ med temat djur. Perfekt tänkte jag, eftersom jag har fotat fölisen massa idag! Enda problemet var att välja bild, men jag tror nog att jag tar denna..

Blid från 12/4-09

Helt oredigerad, jag gillar verkligen klarheten i bilden och färgerna som jag tycker kom fram riktigt fint.

Nova någonting..

Datum: 2009-04-12 Tid: 22:01:02 Andra hästar / 0 Kommentarer
Idag har jag och min kamera träffat Nova, fölungen i grannstallet.
Hon är helt underbart söt (som alla fölungar), och jättesocial!


Sedan red jag ut på Nisse med Rebecca och Keira (den nyblivna tre-åringen under inridning). Unghästen är jätteduktig och Nisse är rätt roliga att rida ut på (;

Massa hästar!

Datum: 2009-04-11 Tid: 01:16:21 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Idag när jag kom till stallet hade Rebecca tagit med två tjejer från Emaus som red Janni och Nisse. Både hästarna var snälla och Janni tyckte det var jätteroligt aty få jobba lite! Efteråt lånade jag Nisse lite, red ett par varv i paddocken och följde sedan med Rebecca och Kiera, den nyblivna tre-åringen, ut på en uteritt. Kiera, som inte vart så mycket i skogen innan, skötte sig utmärurkt och vi både travade och galopperade litegrann.

Sedan då?

Ja, då red jag Tea i paddocken, och trots att hon inte blev riden igår var hon riktigt snäll. Inga dumheter alls, bara lite tittig ibörjan och sedan pigg. Lilla pållan kändes mycket mer lösgjord och stabil idag, men hade lite svårt för att fatta höger galopp. Sedan följde jag med Freja och Rebecca och klättrade lite, där hon ville trava uppför och inte alls gå nerför.

Mocka, mata, rykta, rida. Totalt var jag nog borta i fem timmar eller så.

Konditionsträning och sadelludd

Datum: 2009-04-08 Tid: 23:20:53 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Sådär lagom trött efter gårdagens hockeyfest i LLA så fanns inte riktigt inspirationen för ett jobbigt dressyrpass, men eftersom jag (fortfarande) inte vågar rida ut med Rebecca så harvade vi runt lite i hennes paddock istället.
Eller rättare sagt, hon red dressyr och jag konditionstränade med massa galopp.

Hur gick det då?
Jo, riktigt bra faktiskt! Hon blev lite trött i slutet (och fick genast problem med att fatta höger galopp), men innan dess så var hon riktigt pigg och rolig att rida! Aldrig sett hästen på det humöret förut, nästan lite Benny-fasoner :)

Ponnyn hann jag tyvärr inte göra så mycket med, men hjälpte Rebecca att ta in hennes hästar och kikade lite på fölet. Hon är verkligen oemotståndlig! Massa ben och öron, precis som det ska vara. Och som den sprang när vi släppte henne och Mimmi (hennes mamma) i paddocken..

Kameran åker med på fredag, då har de lovat fint väder!


Också var det det där med sadelluddet, som nu sitter på sadel. Vinrött med en stor stjärna, matchande hjälmöverdraget som jag garanterat är ensam om i skogen!

Nya lärdomar

Datum: 2009-04-05 Tid: 16:44:49 Stallsnack / 3 Kommentarer
Idag lärde jag mig någonting nytt av min kära vän som är i Tyskland och jobbar med hästar.
Det är ett tyskt ordspråk (eller vad man nu ska kalla det). Hursomhelst går det såhär:

"Reiten lernt man nur durch fegen" - Rida lär man sig bara genom att sopa.


Någon som gillade att ha stallet rent som myntade detta, månntro?

Första uteritten!

Datum: 2009-04-02 Tid: 17:26:24 Jeane d´Arc / 0 Kommentarer
Idag var jag och Tea ute på vår första uteritt sedan jag kom tillbaka!

Det var Karin som ville ha sällskap till henne och Nisse, och eftersom vi bara skulle skritta så vågade jag och Tea följa med.. Förutom lite småtjaffs på några ställen så gick det hela riktigt bra! Vi var ute i en timma eller så, och det blev mycket hjärngympa för hästarna då terrängen bitvis var svår med massa rötter, klättring och lera. Men jag tror att både ryttare och hästar njöt av solen och att slippa paddocken för en dag (;


Janni släppte jag i paddocken idag igen, och med tips från Karin satte jag upp ett litet hinder..Vår lilla underbara ponny behöver varken ryttare eller infångare, hon hoppar ändå!

Vår storhoppare!

Och efter en rykt hoppade hon ännu bättre!

Men lite trött blev hon allt..

Men lite trött blev hon allt..Oemotståndlig, trots den stora magen..

En försmak av våren..

Datum: 2009-04-01 Tid: 20:54:44 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Att säga att våren äntligen är här vore nog som att ropa hej innan man var över bäcken, men idag tycker jag faktiskt att vi kan säga att vi fått en försmak..

Det allra bästa med att vara i stallet just nu är nog all tid jag har. Som idag, när Tea inte ville bli fångad i hagen, då kunde jag sätta mig där på en sten och sola i en tjugo minuter eller så, tills hon var redo. Jag kunde ta på grimman utan protester, och även om det blev några stopp på vägen så gick hon snällt in.

Då jag sett henne göra diverse bocksprång och andra krumelurer i hagen innan så vågade jag inte sitta direkt upp, utan longerlinan åkte fram först. Hon sprang rätt frisk i galoppen, skakade lite på huvudet, men mer blev det inte. Ridningen kändes bra, vi tränade på att öka och minska traven, och lite samma arbete i galopp. Det blev något litet bocksprång (eller vad man nu ska kalla det, såg ju inte riktigt hur det såg ut) i ena hörnet av paddocken där det är lite mjukare, så vi skyller på det. Annars var hon riktigt framåt idag, istället för bara energisk!

Hon fick sig även en rejäl omgång med ryktborsten innan ridturen, det är helt otroligt hur lerig en häst kan bli!


En annan som är proffs på att lera sig är Janni, och inte blev det väl bättre av att jag släppte henne utan täcke en stund.. Det var ju så skönt i solen, och med hennes päls var täcke definitivt överflödigt!
Och eftersom hon självklart rullade sig då så fick även hon borstas (täckena måste ju på till kvällen - så varm är det ju inte än).
Eftersom lilla ponnyn behöver röra lite på sig så släppte jag henne i paddocken, och hon börjar genast trava. Jag smackar litegrann - sedan springer hon i full galopp säkert tio minuter i sträck!
Hon fick upp bra flås där i alla fall, lilla hästen.
Själva borstningen fick också ske i paddocken, annars hade vi nog drunknat i lera..
Janni var snäll som vanligt och stod där jag ställde henne, så uppbindning var inte nödvändigt (även om grinden till paddocken var noga stängd!) och vi nöjt båda två där i solen. Hon blev av med något kilo lera och hår - som jag fick istället.


Våren då? Jo, jag kunde både rida och borsta i bara t-shirt! Snacka om vårtecken..
RSS 2.0