Kyligt värre

Datum: 2009-09-30 Tid: 22:04:46 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Det var kallt idag, hade på mig mina "halv-termobyxor" som jag köpte i England i vintras (som thermo-ridbyxor fast tunnare och vattentäta) så jag frös i alla fall inte!

Lite oroväckande däremot var att Tea reagerade när man tryckte henne på ryggen (ni vet, sådär med ett finger på var sin sida ryggraden) innan jag red, men vi var ute och tog det lugnt ändå och när jag gjorde det igen efteråt som hände ingenting. Jag vet att jag kollade ryggen på henne i söndags och då var det ingenting.
Hoppas att det bara var på grund av att hon var lite stel och kall, annars är det nog dags att börja kolla upp sadlarna..

Ringde Carina också, så hon får kika på hästen. Känns skönt att inte vara den som har yttersta ansvaret för hästen faktiskt, det är så mycket man ska kunna..

Red ut en lugn tur med Karin, sen får jag se hur hon känns imorgon. Kanske ska ta upp min barbacka-gjord så slipper hon sadeln i alla fall..


Resten av kvällen har jag stått och frusit i ett ridhus, var med Rebecca på hennes träning för Emma Emanuelsson. Gick bra och var ganska kul att se på, man får ju alltid lite inspiration :)

Rämö Racing? (;

Datum: 2009-09-28 Tid: 20:18:13 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Var i stallet igår, vilket resulterat i att jag knappt kunnat röra mig i dag.. Träningsvärk from hell!

Jag och Fanny gav oss nämligen ut på Lelången igår, för att träna lite flås på hästarna. När man rider på Lelången rider man egentligen på en gammal banvall (ja, själva tågrälsen är ju borta sedan länge), underlaget är fast och grus, perfekt ridväg förutom att man kommer lite nära en 90-väg ibland som löper parallelt.

Så, efter en stunds skrittande var vi då där. Jag satt i galoppsadeln så klar, och Fanny fick vara först (hennes häst är lite mer på än Tea, speciellt om han är bakom, och det är alltid skönt med någon framför sig..). Galopperade nästan hela vägen, men med inslag av skritt och trav då så klart. Allt som allt tog Lelången 20 minuter att rida - och som ni säkert räknat ut stod jag upp nästan hela tiden.

Ruskigt bra red jag också! Jag är så himla stolt över mig själv. Stod i bra balans fastän lilla pärlan skyggade, försökte dra iväg, bockade lite och var allmänt pigg och glad.
Och ja, vi blev svettiga båda två!


Efter ridningen gjorde jag väl det man gör varje dag i stallet (dock inte mocka för det var redan gjort, tack Carina!), fyllde på vatten både inne och i hagen, gjorde rent krubborna och lagade dagens mat till hästarna. Hann som vanligt inte fota, fastän kameran var med. Tobias har dock lovat att följa med och vara kamera-man någon dag, så förhoppningsvis kommer det ridbilder då!

Träningsvärk!

Datum: 2009-09-27 Tid: 04:52:03 Stallsnack / 2 Kommentarer
Kom nyss hem från jobbet och eftersom jag inte orkar somna direkt tänkte jag gå in och skriva lite..

Inte vart i stallet idag, däremot känns det att jag red igår, jag har massa träningsvärk! För alla er som tror att det är benen man får träningsvärt i av att stå som jockeysarna gör så kan jag säga att det är helt fel, det är ryggen som är värst! (även om man säkert får träningsvärk i benen också om man inte är van vid att rida). Speciellt nedre delen av ryggen, typ under brösten fast där bak då så klart (;Tittar ni på jockeyn närmast kameran så förstår ni nog vad jag menar.. Bilden är tagen på upploppet, kan väl tilläggas.

En pärla i skogen

Datum: 2009-09-26 Tid: 03:49:57 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Trots ett knä som inte kändes helt fräscht sadlade jag upp med galoppsadeln idag, och de jättekorta lädrena (dock ingenting om man jämför med hur det ser ut när det ska ridas löp) och det är faktiskt inget jag ångrar.

Hackarmoret mitt är utlånat för tillfället, så idag var första gången jag red Tea med galoppsadel i skogen på bett, tog dock pullartränset för säkerhets skull..

Rebecca och Freja fick också följa med, och vi tog den vanliga skogsturen. Klättrade lite också, och vände och galopperade mot skogen igen, och då fick hästarna sträcka ut sig lite på slutet - jätteroligt tyckte Tea!

Pigg och glad hela ridture, till och med skrittade fort! Kan det ha något med den ökade mängden kraftfoder att göra, kanske? När vi kom hem igen red vi lite i paddocken, jag tränade balansen och stod upp nästan hela tiden. Tea har lärt sig fatta galopp på röstkommando nu (eller så var hon bara så himla pigg, haha) och verkar trivas ganska bra med att vara galopphäst på halvtid utan prestationskraven. Går i ganska trevlig form när jag rider henne också, ingen dressyr direkt men ändå med huvudet åt rätt håll och en trevlig krök på halsen.

Förresten så får hon gå med boots på framfötterna i hagen nu, Carina hade tröttnat på tappskor (;


Tog med kameran upp, men han inte fota något idag..

Bjuder på en gammal bild på min snygga ridhjälm istället.Någon mer än jag som inte riktigt förstår varför de skrattar åt mig..? Bollen ska ju vara där!

Tea-dagen

Datum: 2009-09-23 Tid: 19:46:18 Tea After Eight / 3 Kommentarer
Grattis lilla hästen på Tea-dagen!
De är faktiskt inte så vanligt för hästar att ha namnsdagar, så njut nu riktigt mycket!

Ut i skogen

Datum: 2009-09-14 Tid: 17:41:00 Nice n´ Easy / 0 Kommentarer
Blev en snabb skogstur idag med Rebecca, egentligen ingen mockning men eftersom jag var så snäll så hjälpte jag henne mocka en box (som i och för sig är jätte-enkel eftersom hästen bara bajsar i ett hörn), mata hästarna i hagen och lite annat småpyssel.

Skönt att det har blivit lite ridning i alla fall trots att Tea inte går att rida på just nu..

Rebecca tränar och tävlar Nisse i hoppning i vanliga fall och så rider Nisses ägare dressyr och i skogen, men just nu håller Beccis på med unghästen i stallet också - Kiera, och de kan ju inte ge sig ut ensamma.. Då får jag vara stand-in och lite draghjälp förbi läskiga saker :)

Dock kom inte solen som strålar från nästan blå himmel förens det nästan var dags att åka hem igen, så ingen av oss red i t-shirt idag.

Storstädning i skafferiet

Datum: 2009-09-14 Tid: 11:22:05 Stallsnack / 0 Kommentarer
Tea är som sagt fortfarande skolös och ganska ömfotad, så någon ridning var det verkligen inte tal om igår.
Första planen var att gå ut en sväng med hästen istället, kanske hitta något roligt ställe att beta på eller så, men då hon vart lite halt innan (säkert på grund av skon, men ändå) ändrade jag planen som istället gick ut på att putsa massa läder. Det hela slutade däremot med att jag storstädade i vår foderkammare.

Ska man göra något skall det göras ordentligt är min filosofi, därför tog det också närmare timman..
Skulle egentligen tagit en före-bild, men det tänkte jag inte på då. Här kommer resultatet i alla fall!

Ser ni hur rent och fint golvet är? Skrubbade vår "fodertavla" också, för att få bort alla gamla matsedlar.Så här mycket damm och hö sopade jag upp från golvet! Inget är ätbart så klart, det fina höet som ramlat ner räddade jag upp i den gröna korgen. Lite andra matrester dök också upp, tänk vad lätt det är att spilla! Det värsta är väl att golvet snart är täckt med hö och damm igen, men nu är det ju fint ett litet tag i alla fall..

Bara lite dressyr.

Datum: 2009-09-13 Tid: 16:47:34 Andra hästar / 1 Kommentarer
I fredags skyndade jag mig hem från jobbet, lånade brorsans bil och begav mig till stallet. Tea var fortfarande sko-lös men det var till grannens stall jag skulle idag, och Fannys häst Cruzan. Hon var borta över dagen och behövde någon som kunde motionera, mata och mocka, och tänk, jag klarar av alla tre!

Cruzan kan vara lite svår att tränsa (Fanny själv tar alltid loss sidstyckena och tränsar liksom med grimman på under), medan jag vet att Rebecca någongång när hon gjorde i ordning honom i boxen sa att det inte vara några problem.. Detta gjorde att jag nästan kände mig tvingad att testa om det skulle funka att göra saken racing-style, alltså att tränsa först, sedan sätta på grimma och binda upp.Förutom att hästen vägrade ha öronen framåt så funkade det alldeles utmärkt!

Som ni kanske ser på bilden så fattas det en framsko, men då han inte har några problem med det så red jag en kortare tur i paddocken där det är mjukt. Blev väl en halvtimma ungefär, och mer hade vi inte hunnit ändå eftersom jag var uppe på kvällen och det nästan var helt mörkt innan vi var inne i stallet igen..

Cruzan är en häst med bra motor, men blir lätt (enligt mig själv alltså) lite springig om man inte aktiverar honom hela tiden. Detta fick mig att ta fram en gammal volt-övning som jag red med Benny för längesedan på en dressyrträning.Man rider på en stor volt, och lägger sedan två små mitt emot varandra. I detta exemplet rids den stora volten i höger varv, sedan ställer man om till vänster på småvolterna. Storleken på de små går att anpassa till varje häst, men den stora brukar ridas över hela ridbanan. Bra övning för att få hästen lösgjord och samtidigt hålla den fokuserad, Cruzan gick jättefint i vänster i slutet, mendans höger var han fortfarande lite stel i.

Galopperade bara litegrann i varje varv eftersom det fattades en sko, sedan travade jag av på lite improviserade serpentiner (det stod lite hinder på ridbanan så därför fick jag bara plats med en liten volt också). Kände mig väldigt nöjd efteråt faktiskt, har ju inte ridit hästen så många gånger men ändå tyckte jag att jag det blev något bra av det till slut :)

Kom väl inte ifrån stallet förens vid halv tio-tiden, men det var det allt värt!

Upplurad som vanligt..

Datum: 2009-09-10 Tid: 21:21:13 Nice n´ Easy / 1 Kommentarer
Satt i lugn och ro på balkongen och läste lite reklam, när Rebecca helt plötsligt ringde.

Hon funderade på om jag skulle upp och rida Tea, men eftersom hon tappat en sko var det inte tal om. Då frågade hon lite om jag var sugen på att rida någon annan, och helt plötsligt var jag uppflugen på Nisse istället - som stått i flera veckor..

Dock är det en väldigt vänligt sinnad häst, och därför var jag inte det minsta rädd för att bli avbockad. Rebecca satt på Nisses dotter Keira, som trots sina tre år är lika snäll hon (än så länge i alla fall..)

Vi red ut den vanliga rundan, jag och Nisse höll oss till trav medans Rebecca och Keira galopperade lite och hoppade hindret i skogen. Klart Nisse ville hänga på, men det var inga problem att hålla henne och när hon blev alldeles för jobbig gick vi ner i skritt.

På vägen hem dock ville hon inte alls trava när de andra fick galoppera! Jag höll henne kort och hon tyckte jag var jättetråkig och bockade och busade runt lite innan vi fick lugnat ner oss..

Sedan skrittade vi asfaltsvägen hem och var säkert ute i en trekvart i alla fall. Ganska bra igångsättning tycker jag, lite trav och massor av skritt. Massor av sol blev det, så himla fint väder!


Glömde så klart kameran, man fick fram mobilen och lyckades knäppa ett par bilder med mobilen medans jag fyllde på vattnet i hagen.Här syns Nisse till vänster och Tea till höger.Här syns Keira i bakgrunden också.. Våra fina flickor!

Konditonsträning!

Datum: 2009-09-09 Tid: 18:13:13 Tea After Eight / 3 Kommentarer
Läste på ridsportsbloggen om bra konditionsträning, att galoppera/skritta i intervaller om två minuter, och det bestämde jag mig för att testa!

Red ut själv igår, och satt i en vanlig sadel för första gången på flera veckor.. Vågar inte rida ut själv "racing-style" än så länge, och orkade inte hem och hämta sadel och allt annat, så vår hoppsadel fick duga.

Skrittar och travar fram på den vanliga lilla skogsrundan, sedan galopperade jag när jag red in mot skogen, vände och skrittade sträckan som går mot stallet, vände och galopperade mot skogen och så höll jag på ett par gånger. Har ju ingen bra digitalklocka så jag vet inte om det var exakt två minuter, men blev nog ungefär i alla fall.

Höll inte på så jättelänge heller (även om vi faktiskt var ute i över en timma) men lite resultat får vi hoppas att det blev i alla fall! Efteråt travade vi av och skrittade en lite längre väg hem..

Det började skymma innan vi var hemma i stallet, så jag tog bara av Tea sadel och träns och slängde in henne i boxen innan jag gick för att ta in de andra hästarna innan det hann bli mörkt.. Sedan borstade jag, fodrade och åkte hem igen :)

Förhoppningsvis får jag med mig Rebecca ut på Lelången snart, så att vi kan galoppera lite längre sträckor.

Kameran hade jag självklart med mig (tycker det är alldeles för lite bilder i bloggen!) men hann inte ta några.. Var borta i över tre timmar ändå.


Planen för idag var att följa med Carina på hoppträning, men hästen hade lyckats tappa en sko, trots att de skoddes i måndag. Inte så bra, men alla satt kvar efter jag hade ridit igår i alla fall.

Dags att lära sig någonting nytt?

Datum: 2009-09-08 Tid: 12:56:19 Stallsnack / 2 Kommentarer
Sitter här och funderar på att kanske anmäla sig till några roliga kurser till hösten.. Har ju inte så jättemycket för mig annars just nu, så det känns ganska bra tidsmässigt.

Finns Steg 1 kurs i Göteborg som jag är lite sugen på (handlar om galopp, första steget till amatörtränarlicens), Exteriör-prestation-hållbarhet för galopp- och ridhästar i Dingle (en kvällsföreläsning av en veterinär), eller kanske tappskokurs eller tömkörning? Tappskor hade ju vart skönt att kunna sätta på själv, och tömkörning är också väldigt nyttigt att kunna..

Får väl se om jag får med mig någon, så blir det ännu roligare!

Bloggtips

Datum: 2009-09-07 Tid: 19:30:47 Stallsnack / 1 Kommentarer
Två nya bloggtips, båda är tävlingsryttare i hoppning.

http://tavlingsryttaren.blogg.se/

http://hoppryttarinnan.blogg.se/

Kommer bli kul att följa :)


Menmen, nu ska jag sätta mig i soffan och njuta lite av nya Galoppmagasinet.

Nya numret av galoppmagasinet kom idag!

Hängig häst

Datum: 2009-09-06 Tid: 20:18:15 Andra hästar / 1 Kommentarer

Kom till stallet tidigt imorse, och hade bestämt med min Rebecca att vi skulle ut vid åtta. Hann mocka både inne och hagen, fylla på allt vatten och göra mat precis lagom tills hon dök upp.

Tar ut Cruzan på stallgången och börjar borsta, men han hostade till ett par gånger (absolut inte mycket men det lät inte alls bra) och ser allmänt seg ut. Tempar hästen och eftersom vi tyckte att han var lite hög där så blev det ingen ridning. Gick ut en promenad med honom istället, betade lite och släppte sedan ut i hagen.

Försökte såklart få tag på hans ägare, och tillslut lyckades Rebecca :) Hon kunde berätta att han brukade ligga ganska högt i temp så någon feber var det som tur var inte, men hostan blev hon såklart inte så glad över..

Nytt strö fick jag hämtat till honom i alla fall, så det blir lite trevligare när han kommer in ikväll.

Stort och ovant

Datum: 2009-09-05 Tid: 21:44:50 Andra hästar / 0 Kommentarer
Idag red jag Cruzan igen, Fanny är i Stockholm över helgen så jag hjälper till att passa hästen :)

Red ut med Rebecca, men först hjälpte jag henne och Kajsa att stängsla en ny hage åt deras hästar.
Blev den lilla skogsrundan som vanligt, men istället för att rida hem direkt så skrittade vi asfaltsvägen hem och travade sista biten på grusvägen. Blev lite mer motion än vanligt på det sättet, och variation för både oss och hästarna. Väldigt ovant att rida en så stor häst som är så som Cruzan är, men det ska ju vara bra att rida lite olika hästar så att man inte bara låser sig vid en typ av ridning..

Efter ridningen gjorde jag alla andra saker som man måste göra när man har häst, mocka, fixa mat och vatten och annat småpyssel. Imorgon ska jag försöka hinna putsa lite läder också, som tack för lånet..

Gone for a Hack

Datum: 2009-09-05 Tid: 19:58:39 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Var i stallet ruskigt tidigt igår, och trots att klockan inte var mer än kvart över sju var våra hästar redan utsläppta.. Liten miss i planen, och Tea vill inte gå med mig in från hagen. Efter lite tjurande och mycket släpande fick jag in henne i stallet till slut.

Sadlade upp racing-style som vanligt, och red ner för att möta Fanny och Cruzan som flyttat ner till Rebecca.

Vi tog den vanliga lilla rundan i skogen, lite kort egentligen men vi hade inte så mycket mer tid på oss igår. Hästen min var jättepigg, om hon fattat galoppen eller bara var ovanligt pigg igår vet jag inte riktigt, men roligt var det i alla fall! I början av sommaren låg vi säkert tio meter bakom när jag var ute och galopperade med Fanny, nu låg vi nästan i rumpan på dom.. Hoppade lilla hindret i skogen också, inga problem trots att balanspunkten ändras lite när man står upp och stilen inte riktigt är den samma som i vanlig hoppning.

Dock känner jag att lite mer konditionsträning skulle sitta bra, både på mig och Tea.. Får se vad jag kan och orkar göra åt det.Köpte denna lilla skylt på racingmuséet i Newmarket, funderar på att ta med upp till stallet och hänga på boxdörren :)

Med en förkärlek för fullblod

Datum: 2009-09-02 Tid: 20:28:36 Stallsnack / 0 Kommentarer

För alla oss som har en förkärlek för fullblod, här kommer något att drömma om..En riktigt vacker två-åring från sista Newmarket Nights-löpen för sommaren.Hur går det att motstå kraften i det hela? Ren skönhet.

RSS 2.0