2011s första ridtur

Datum: 2010-12-31 Tid: 18:13:56 Stallsnack / 4 Kommentarer
Imorgon blir 2011s första ridtur. Eftersom jag nog inte hinner rida så jättemycket när det är ljust (några få timmar ska man väl få sova?) blir morgondagens plan lång och låg.

Den korta vägen in till stallet är enda stället att rida på, så målet är att få lilla vännen avslappnad, lång och låg.  Halvhalterna ska också fungera, och går hon några bra steg i galoppen är jag nöjd.


Nu vet ni vad jag hoppas händer imorgon, utvärdering kommer!

Brukar ni planera era ridpass?

Tidigare (när vi hade förra hästen Benny och jag tränade och tävlade endel) hade jag alltid en plan för hur jag skulle rida, men inte alltid för vilken känsla jag ville ha i hästen. Det är ju ganska många år sedan, och målen var då mer "han ska gå i form" eller att man skulle rida en viss rörelse. Nu vill jag istället ha en känsla, och det tror jag är mycket lättare att hitta.
Tea har jag varit ganska dåligt med att planera ridningen med, mest för att hon har varit så tråkig att rida i paddocken på, så vi har liksom kört lite dressyr i skogen..

Ganska Nice men inte Easy

Datum: 2010-12-31 Tid: 10:44:00 Nice n´ Easy / 0 Kommentarer
I veckan följde jag med min gamla stallvän Rebecca till ridklubben i stan där Nisse och Keira är uppstallade medans ägarna är på semester.

Nästan dubbelt så snabbt går det ju när man är två, och mycket roligare under tiden.


Planen var att rida ut men då termometern visade runt 20 minus flydde vi in i ridhuset. Nästan plusgrader där inne och jackan åkte snabbt av. Har inte varit i ridhus sedan våras skulle jag tro, så här skulle bannemej arbetas! (Träningsvärk)


Nisse var Najs men inte Easy, hon har haft vintervila och var ganska stel och lite seg. Blev öppnor, slutor och ökningar och minskningar av en volt. I galoppen fick man driva, driva och driva men i slutet släppte hon och eftersom vi båda var ganska trötta travade vi av och gav upp.


Känner mig ganska nöjd med passet, blev en snabb genomkörare av både mig och henne..

Upp och ner, ner och upp

Datum: 2010-12-30 Tid: 22:43:27 Tea After Eight / 0 Kommentarer
I början av veckan var jag ledsen och besviken, mest på mig själv. Tea slet sig när jag skulle hämta henne i hagen och sen lyckades jag inte sitta upp på henne. Med barbackagjorden får man inte använda stigbyglarna när man ska hoppa upp, och jag fick henne inte att stå stilla för att hoppa upp från en lite improviserad pall.
Efter över en halvtimma var jag helt slut och hästen fick gå ut i hagen igen.

Lite stressad (eller i alla fall inte helt kolugn och balanserad) och en pigg Tea, då går ingenting alls. Hästägaren red dock på eftermiddagen så hon fick motionerat ordentligt i alla fall.


Idag var jag och en kompis upp för att rida lite, min vän har haft häst hela sitt liv men är sedan flytten till Norrland och plugg hästlös. Hon passar på att få lite ridet så ofta det går, såklart.

Matade hästarna på morgonen (inga problem att fånga eftersom hästen inte var i hagen) och red sedan en sväng på vägen och ett par varv i djupsnön i hagen. Tea var jättefin, red fram enligt principen lång och låg (som jag nyligen hört att min stora idol Ludger brukar rida efter) och försökte mig på lite centrerat. Tea är så himla känslig och fin (även om hon inte alltid lyssnar lika bra) och när jag gjorde en halvhalt med kroppen och samlade upp mig själv så gjorde Tea en halvhalt och samlade sig. Så roligt att se när det fungerar!

Är ännu mer taggad på att träna centrerat, det fungerar verkligen på ett trevligt sätt. Dock är jag långt ifrån bra på det, men bit för bit...

Fotade när vi var ute och galopperade i snön, men får lägga in bilderna senare.


Jobbar nyårsnatten, så har tagit på mig uppgiften att ge hästarna morgonmat och släppa ut dem (meningen är att jag ska sluta fem och då är jag i stallet strax innan sex) sen hem och sova lite, upp igen och rida och ta in.


Denna veckan har varit lite upp och ner med andra ord, hoppas att den slutar bra i alla fall!

Dagen i stallet, minut för minut

Datum: 2010-12-23 Tid: 18:50:31 Tea After Eight / 2 Kommentarer
09.20 Står och mockar. Tänker "hos Blixten behöver jag aldrig mocka"

09.50 Försöker få hästen att vilja gå med in. Tänker "Blixten möter mig med öronen framåt"

10.05 Lyckas (nästan) få av hästens täcken i boxen medans lilla Tössan snurrar runt åt alla håll samtidigt. Tänker "Blixten står på stallgången utan att vara uppbunden"

10.20 Slår av flera lager styltor ur hästens hovar och ser till min förvåning att hon visst har både snösulor och broddar i skorna. Tänker "hos Blixten behöver man inte bekymra sig om skor"

10.50 Försöker förgäves kravla mig upp på hästen med hjälp av nedförsbacke och en hink. Tänker "Blixten är så liten att man lätt kommer upp"

11.00 Hästen står stilla och vill inte röra sig. Tänker "Blixten blir också rädd för saker, men han är ju inte så hysterisk av sig"

11.15 Dags att trava. Håller i tyglarna som en vanlig ryttare och inte alls så centrerat och trevligt som på Blixten.

11.25 Vågar inte galoppera, Tössan har varit bockig och jag är feg. Tänker "Blixten stannar ju alltid fastän han är pigg och busig"

11.32 Galopperar genom snön med Tea. Tänker "Vem är Blixten?"Ja, knäpp och tossig men ändå alldeles underbar! Dock var jag faktiskt väldigt feg där runt 11.25, men tänkte "om jag var ute med Rebecca hade hon tvingat mig att galoppera" och sen var det ju bara rida.. Gick lite i djupsnö gjorde vi också, och hon var mycket finare att rida än sist jag var hemma. 45 minuter i 17 minusgrader (plus 5 sekund-meter vind som gör att kylan upplevs som 27 minus) var jag ganska nöjd, även om lilla Tössan säkert hade kunnat fortsätta länge till...

Snart hemma!

Datum: 2010-12-17 Tid: 14:47:50 Stallsnack / 1 Kommentarer
Imorgon morgon åker jag hem till Västkusten och Tea! Kommer bli så himla skoj att få rida lilla Tössan igen, men först ska vi köra hem en häst hela vägen tvärs över landet.. En tjej i min klass bor nämligen lite norr om mig och ska ta med hästen hem över jul-lovet. Första gången jag kör transport (om hon vågar låta mig köra ;) Önska oss lycka till och bra väder!

Skritt-tur i mörker och snö

Datum: 2010-12-16 Tid: 06:24:35 Andra hästar / 0 Kommentarer
Igår var jag ledig hela dagen, men istället för intensiv-plugg gjorde jag mest julkort.. Nu är de klara i alla fall!

Lite senare på kvällen kom snälla Maria (som rider Robin) och hämtade upp mig för en sväng till stallet. Vi skrittade bara ut en sväng, men gick en bit i ganska djup snö så att hästarna verkligen fick lyfta på benen! Bra för Blixten att inte få springa som en tok varje gång vi är ute (;
Skritta är ju inte så kul när man är ensam, men igår med sällskap var det riktigt mysigt..

Pussi-nussiga Blixten, det var sista gången jag såg honom för i år. Idag är det plugg (seriöst och intensivt!) imorgon tenta och sen på lördag morgon åker jag hem. Får köra häst för första gången, vet inte om jag ska vara glad eller tycka det är jobbigt, så länge vädret är bra så :)

Tea har fått bläs

Datum: 2010-12-14 Tid: 19:24:00 Tea After Eight / 3 Kommentarer


Hästägare med humor. Ett mms med texten "Tea har fått bläs" kom till min mobil när snön precis hade börjat vräka ner som mest där hemma. Tänk vad fin hon hade vart med lite vitt på huvudet, håller ni inte med? (;

Hitta liten häst

Datum: 2010-12-12 Tid: 19:04:02 Andra hästar / 0 Kommentarer


För att ibland är man inte så mycket större än en vattentunna.

Åh jösses Blixten

Datum: 2010-12-09 Tid: 15:46:27 Stormblixten / 4 Kommentarer
Ni som trodde att min nya vän var en nordsvensk travare så kan jag meddela att det är ingenting som han själv vet om. Frågar ni honom så skulle nog en hopp/galopp-ponny i mindre storlek med massa fullblod i vara rätt svar.

Red ut en sväng igår, Blixten var galet pigg (men väldigt mesig när vi skulle gå genom byn ensamma, haha). Stod och hoppade på stället i halterna, låg på i traven och galoppen ska vi ju inte tala om.
När jag vände hemåt (vågar inte rida hela rundan runt, tror inte jag hittar i skogen, haha) och skulle ta en sista liten galopp gör han världens bakut och sticker med mig.

Inte din bild av en tjock nordsvensk som inte får något kraftfoder alls? Inte min i alla fall.


Strax jag fått stopp ringer min mobil, och kombinationen av att stå stilla och en hög ringsignal gör att han inte alls står stilla. Efter det lekte vi "gör-halt-leken" resten av biten hem, haha.

Då var han faktiskt duktig, med ett ptroo och sjunka ner i sadeln så stannade han faktiskt (oftast). Blev en extra sväng avskrittning sen, tjock häst med tjock päls behövde det.


Imorgon kör vi igen, ska morgonfodra så det blir bara en kort sväng i paddocken skulle jag tro. Har prov på eftermiddagen så det gäller att inte missa bussen hem!

En ny kärlek

Datum: 2010-12-07 Tid: 20:34:34 Stormblixten / 1 Kommentarer
Åh jag är så kär i Blixten.

Var ute och galopperade i snön i helgen, så himla underbart.
Han är så himla lik min älskade Benny att jag nästan blir rädd. Ja, ridmässigt då, varken färg eller storlek passar (;Benny (hästen Carina hade innan Tea, som hon fött upp själv och jag red i sex år, tills han dog)Blixten


Får skriva mer en annan dag, ska rida imorgon igen och har prov att plugga till..
RSS 2.0