Ponnybajs

Datum: 2010-03-30 Tid: 20:43:30 Tea After Eight / 7 Kommentarer


Att mocka åt våran ponny tar väl fem-sju minuter. Max. Och då är jag ändå en obotlig pet-mockare (ni vet, när man står det med mikroskopiska bajspluppar som bara måste upp i skottkärran trots att de bara ramlar genom grep-gallren). Bara bajs i skottkärran och ändå vitt och fint spån.
Jag antar att vi fick en gris-häst och en renlig för att få lite balans i det hela, eller något annat dumt.


Tänk om alla hästar var som Janni..

Myshästen

Datum: 2010-03-29 Tid: 22:27:21 Tea After Eight / 2 Kommentarer
Igår var jag riktigt trött, hade jobbat natten men inte alls sovit  mycket som jag borde (så går det när man är en morgonmänniska, haha) Bara upp till stallet och sätta igång, fast långsamt då (;

Tog in hästarna alldeles för tidigt också märkte jag, hade inte riktigt koll på att klockan var omställd och att det är mycket ljusare på kvällarna nu. Och hur det gick att ta in talade väl "arga lappen"-inlägget om ganska bra..


Red i alla fall ut med barbackagjorden och hackamore på Tea, det går ju inte att rida någonstans mer än i vår paddock just nu, som verkligen är som en volt. Alltså böjt spår i princip hela tiden, och det är ju inte allt för nyttigt i längden. Skrittade alltså ner grusvägen, bara skritta eftersom den är så mjuk (och nylagad) och det var så mysigt!
Träffade Kajsa på vägen ner, så jag stannade till där ett tag och bara snackade lite skit.

Hästen visade sig från sin allra bästa sida, hon står stilla när jag ber henne och är varm och mysig. Älskade, älskade pållan!


Och på tal om de där läderbenskydden från ett tidigare inlägg så vill jag bara hälsa att även de är putsade nu. Såklart.

Arga lappen

Datum: 2010-03-29 Tid: 12:41:57 Andra hästar / 8 Kommentarer


Jag kunde inte hjälpa mig själv, men en häst som inte lyssnar är en farlig häst.

Träffar inte ägarna så ofta (ungefär aldrig mer än ett par minuter ibland) och ja, de beöver göra något. Jag kan inte bara sitta och titta på. Att en häst har det bra är alla som träffar hästens ansvar, sa min hästsportslärare en gång.

Hade ni gjort något?

Lite hopp och skutt

Datum: 2010-03-28 Tid: 13:02:42 Andra hästar / 6 Kommentarer
Igår spenderade jag i alla fall fyra timmar i stallet, mockande, matande och ridandes.

Av någon trevlig anledning så hade jag fått uppdraget att ge hästarna lunch-hö i hagen, men utan att någon meddelat detta till mig.. Eftersom ingen annan lyft på häcken och gått ut till dem så var det fyra mycket hungriga hästar jag stötte på när jag kom upp en och en halv timma efter lunchdags.

Nåja, mat fick dom i alla fall.

Tea var ganska lätt att fånga, men lite besvärlig att borsta. Antar att det hänger i hop med pälsfällningen, för de flesta normala hästar brukar ju tycka om att bli ryktade..

Red gjorde jag först en sväng på grusvägen och sedan i paddocken, hade satt upp två små sockerbitar med ett galoppsprång emellan som vi skuttade över ett par gånger. Lite jobbigt bara att vi har platsbommar, de är väldigt trevliga att bära fram men ramlar ju väldigt lätt ner om hästen slår i vilket gör lilla tössan rädd då det låter bakom henne. Skrittade av gjorde vi tillsammans, tog en promenad ner och upp för backen.

Testade att skänkelvika över en bom också, bara ett par steg men det var bra steg! Får nog ta det väldigt lugnt med den övningen, hon börjar så lätt backa undan och inte gå fram alls om det blir för mycket på en gång.Så här ser korgen för Teas benskydd ut, har sköljt av alla och parat ihop dem. Bara läderskydden som behöver putsas, sedan är allt perfekt! Hur förvarar ni era skydd?Gårdagens Tea.


Idag får det nog bli ganska kravlös ridning, har bara sovit fem-sex timmar efter att ha jobbat natten och vi har ändå gjort ganska jobbiga saker de andra dagarna.. Så idag blir det hackamore på och bara sofa!

En liten bitch

Datum: 2010-03-26 Tid: 21:54:02 Tea After Eight / 4 Kommentarer
Uppe med tuppen imorse för att hinna med stallet innan det var dags för att jobba.

Allt börjar bra, hästen är hyfsat lätt att fånga, jag borsta en lång stund och masserade hennes öron lite (och det gillade hon, lilla tössan).

Sedan kommer problemet, som även kan kallas ridning. Tea har inte gått så mycket under veckan vilket gör att hon har väldigt mycket överskottsenergi, och så var det det där med egen vilja.. Hon var inte alls samarbetsvillig när hon inte fick sin vilja igenom.
Min tanke var att träna på att skänkelvika över en bom (man kliver över bommen med frambenen och skall sedan skänkelvika med bommen mellan fram och bakbenen) så som vi gjorde på WE-träningen i söndags men det gick ju som sagt sådär.
Hon ville inte flytta, klev på bommarna och grejade med lite allt möjligt. Backar när hon blir sur och börjar då småstegra istället för att ta skänkeln framåt. Åh jag var så sur på henne stundtals!Känslan under dagens ridning..


Egentligen så antar jag att hennes humör bara var en kombination av att det var en ganska svår övning och att hon hade stått.. Ibland fick vi dock till det, försökte inte flytta henne längs hela bommen utan red på halva bara - det räckte.
Vi ska nog försöka träna detta lite oftare, och inte lika länge. Jobbigt bara att behöva ta fram och plocka bort bommarna varje dag.


Som kvällslektyr har jag Hästmassage & markövningar med TTouch och TTeam, så imorgon ska vi försöka oss på någon övning ur boken. Träna från marken är något jag tror att Tea mår bra av, och man lär sig läsa hästarna väldigt bra.

Dåligt, Hööks!

Datum: 2010-03-25 Tid: 20:52:24 Stallsnack / 1 Kommentarer

Nu måste jag bara klaga lite.. Som så många andra köpte jag ett av de tjusiga täckes-paketen på Hööks hemsida (täcka, grimma, grimskaft och lindor, allt matchande i rött) men nu har det gått tio dagar utan minsta spår av mitt paket.
Köpte två dagar senare en ny ridhjälm av Sollidens Hästsport (hade ett jättebra erbjudande på ridhjälm för bra 149:-! Visserligen tillkom lite så att det slutade på 300, men ändå billigt!) och den kom samma vecka.

Någon mer som köpt täcke från Hööks, och har ni fått hem era saker?


Nej, nu får vi hoppas att det dyker upp imorgon annars blir jag ledsen på riktigt..Också dagens kommentar om hästar på tv, jag pratar så klart om tjejen i Lyxfällan. Hon har massa skulder, ingen inkomst och ändå bor hästen (som hon impulsköpte!) i ett stall med ridhus i Stockholmstrakten. Vi bor på landet och har ändå inte råd att ha hästarna uppstallade vid ett ridhus.. Där borde det finnas pengar att spara, om något! Ridhus är ingen nödvändighet eller krav, det finns något som heter regnställ och bita i hop!

Mål, VT 2010

Datum: 2010-03-24 Tid: 12:17:59 Tea After Eight / 0 Kommentarer

Här kommer äntligen mina mål för mig och Tea denna våren. Har funderat på dem länge, några har vart klara medans andra väntade på första WE-träningen för att få form.

-Att få henne så stark att vi klarar förvänd galopp innan sommaren. Galoppombyten är nästa mål efter det.
-Bättre kroppskontroll. Träna ryggningar, sidflyttningar och liknande både från marken och ryggen.
-Försöka få hoppat lite..
-Rida mer galopp. Försöka att få in det en gång i veckan, eller varje gång vi rider ut sen när det går.
-Träna på WE-övningar hemma, de jag kan träna på.


Mål för mig själv är väl att försöka träna lite mer, och framför allt strecha! En smidigare ryttare som har bättre kondition är en bättre ryttare.

WE med Tea

Datum: 2010-03-22 Tid: 18:32:20 Tea After Eight / 6 Kommentarer
Igår fick pappa hänga med till stallet, jag släppte ut en lite smått hysterisk Tea i paddocken (ville inte ha henne i hagen eftersom hon kan vara svår att fånga och säkert hade blivit ännu mer skitig..) och mockar och gör klart i stallet. Sedan lasta och åka till min och Teas första WE-träning!

Kom dit väldigt tidigt, så vi hade lite för mycket tid att göra i ordning på.. Behövde inte stressa i alla fall :)
Carina hade åkt dit innan och hjälpte till att göra iordning Tea.
Skittade fram i säkert en halvtimma och sen började lektionen.

För att sammanfatta det hela så var det väldigt svårt, men Tea skötte sig jättebra!

Jag har ju bara ridit två WE-lektioner tidigare som var väldigt basic, så idag hoppade vi upp två-tre svårighetsgrader och sen med en häst som aldrig gjort det tidigare så blev det svårt på riktigt.

Slalom skulle ridas i höger galopp - vilket är Teas svåra.. Klarade nästan hela banan på slutet i alla fall.
Öppna grind gick också sådär, vi är inte så bra på att flytta oss eller backa, och speciellt dålig när jag ska rida på en hand, haha. Stanna mellan två stolpar och flytta en mugg gick däremot jättebra, och hon var inte rädd för varken tjuren eller staven. Att jag inte prickade ringen är ju en helt annan sak :P


Hade kunnat få rida en lektion till, men pappa var hungrig och ville åka hem så det gjorde vi. Tea var lite besvärlig att lasta när vi skulle hem, pappa var tvungen att hålla ena dörren så vi kunde inte smacka på henne så bra, men det gick väl på tio minuter eller så.

Väl hemma var jag jätteduktig, putsade av tränset, rullade ihop benlindorna och gjorde det fint efter mig. Var sak på sin plats direkt.
Kom hem åtta timmar senare efter att ha lämnat transporten hemma hos Carina och då blev det spagetti och köttfärssås, smakade ruskigt bra!

Finns inga bilder men ska försöka få något filmklipp upplagt i alla fall. Nu ska jag försöka hämta ut ett paket med lite hästsaker i och sen gå tillbaka till jobbet i ett par timmar.

Tack, Shadwell!

Datum: 2010-03-20 Tid: 21:27:31 Stallsnack / 3 Kommentarer
Under min resa till Newmarket med UngGalopp förra sommaren besökte vi flera häftiga anläggningar, stora tränare och så klart fina hästar. Bäst intryck gjorde nog ändå stuteriet Shadwell, där vi bland annat får en "goodiebag" med massa fina saker - med Shadwells logga på så klart.

En av dessa saker var detta, en reseväckarklocka (och batteri ingick!). Min kära sambo tyckte den verkade väldigt onödig, och ville så sent som i förra veckan slänga min fina klocka.

Det fick han så klart inte, och tur var nog det, för min mobil är borttappad (ligger hemma hos pappa eller i bilen.. död.) och kan alltså inte väcka mig imorgon kvart i sju.Visst kommer jag säkert vakna inatt när sambon kommer hem från jobbet och hade då kunnat ställa hans mobil som larm, eller helt enkelt bett honom ordna det, men så funkar jag tyvärr inte. Måste ha koll på allt, och göra det själv.

Hoppetossa

Datum: 2010-03-20 Tid: 19:15:45 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Idag var Tea.. pigg. Både jag och Carina har jobbat mycket och inte kunnat rida varje dag, men igår blev hon longerad i alla fall.

Red ut med Rebecca och Nissan, och först försökte vi rida ut på riktigt - ut i skogen alltså, men det var stört omöjligt. Massor med snö, träd över vägen och inga sätt att komma förbi på.. Fick bli en sväng på grusvägen istället. Tea var som sagt pigg och fick därför gå på ganska fort upp för backarna. Hon är lite lustig, för man kan släppa på hur mycket som helst upp för ena backen, sedan om man säger hooow i närheten av husen i slutet så typ tvärnitar hon, är så himla rädd för att gå förbi, haha.
En annan mindra lustig detalj (tycker jag i alla fall) är att hon börjar typ sparka om hon får gå fort. Och då går hon så fort att de egentligen inte borde kunna hålla på och muppa sig..
"Hon är bara glad!" säger Carina, men jag vill fan inte ha någon glad häst, haha

Blev ett par varv i vår paddock sen, enda stället som går att rida på och nu är en volt och ingenting mer. Rastat av sig fick hon i alla fall. Red lite utan stigbyglar också, och det borde man göra mer.. Spänner mig så i knäna när jag rider så, något jag behöver träna på att inte göra.

Tog in hästarna, snabb-putsade sadeln och stigbyglar, la iordning inför imorgon och grejade lite.
Hade tagit av ponnyns täcke så henne fick jag ju borsta lite på också.

Imorgon är det WE-träning - första för mig och Tea! Pappa kör och Carina följer kanske med, jag sa att det inte behövdes men att hon kunde komma förbi om hon hade lust :)

Nu är det hockey på radiosporten (Skellefteå mot Färjestad) och lite städning, sedan läggdags. Pappa hämtar mig sju imorgon eftersom jag hatar att stressa i stallet.

Cheltenham Cup

Datum: 2010-03-18 Tid: 19:58:17 Stallsnack / 2 Kommentarer

Denna veckan har jag bara spenderat en massa pengar, i förrgår på ett nytt fleecetäcke till Tea (hon har bara ärvda täcken och det hon hade på träningen igår var faktiskt sönder!) och idag en ny ridhjälm till mig.
Ridhjälmen är ju en lustig historia, på rea (massor med rea!) och kostade bara 149:-. Sedan får jag reda på att man måste handla för minst 200, så jag lägger till en borste och en stövelhängare. Kommer över magiska 200 och får sedan reda på frakten - hundra spänn!
Hjälmen blev dubbelt så dyr men det fick gå, det jag har i stallet känns lite.. sådär. Borde egentligen slängas, och det ska jag så fort den nya kommer.

Tillbaka till rubriken. Denna vecka har det vart Cheltenham Cup (spana in deras hemsida: http://www.cheltenham.co.uk/) och alltså en massa fräcka hinderlöp där borta på de brittiska öarna. Hade ingen chans att vara där (sikar dock på 1000 och 2000 guineas i Newmarket i maj) så imorgon samlas GöteborgsGalopps UngdomsTeam hos Ronja i skogen för att se löpen på nätet.

Kommer bli kombinerat med ett litet styrelsemöte och säkert jättetrevligt!

Ska ju träna med Tea i helgen så måste till stallet och greja på lördag, så jag har inte bestämt mig om jag ska sova över riktigt än.. Men nu är det bara sängen, har massa sömn att ta igen från igår!


På tal om hindersport så finns det ju ett fint uttryck inom galoppen i England, "to fat for flat". För tjock för slätlöp, direktöversatt. En liten halvful blinkning till att jockeysarna som rider hinderlopp inte alls har lika höga viktkrav som de som rider vanliga. Lite lustigt, eftersom hästarna springer mycket längre och samtidigt hoppar - med tyngre ryttare!
En annan kul grej med hindersporten i England (har faktiskt ingen koll om det är samma regler i Sverige) är att du bara behöver sitta på hästen under start och mål - vad som händer där emellan är inte lika viktigt. Det händer ju att både häst och ryttare trillar efter hinder och då hoppar jockeysarna bara upp igen..

Det är hårt på riktigt!

Bara jobb hela tiden

Datum: 2010-03-18 Tid: 17:54:19 Tea After Eight / 0 Kommentarer

Kom precis hem efter att ha suttit framför en dator i tio timmar (okdå, nio och en halv) och förutom att jag är trött och jättehungrig så har jag ont i handleden. Lite musarm, som det så vackert heter skulle jag tro.
Tur att man får betalt i alla fall..

Igår var jag med Carina och monstret på hoppträning, och det sammanfattas nog bäst som Carina själv sa efter träningen med lite glimten i ögat.
"Det var ju tur att du inte filmade, för då hade jag väl fått och och hänga mig eller nått"

"Men jag filmade visst"
svarade jag, haha


Tur att hon flyr till fjällen igen nästa helg så att hon slipper eländet (;


Nej, men problemet var väl bara att Tean lyssnar lite för bra på handens förhållningar, istället för mer på skänkeln.. Torr i transporten var hon i alla fall - en riktigt bra nyhet!

Ridning och allt annat

Datum: 2010-03-16 Tid: 20:04:11 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Igår var Tea väldigt fin att rida, lite tjaffsig ibland, men ger sig fort och får då en väldigt fin bjudning i traven bland annat :)
Inte så mycket att säga om ridpasset, går ju inte att göra så mycket mer än det vi alltid gör just nu.. Ska dock regna på fredag så jag hoppas att snön försvinner lite mer då! Rider Tea på lördag, och söndag är det ju WE-träning. Blir första gången jag får med mig Tean (hade ju ridskolehästar på de två första träningarna eftersom det inte gick att köra transport) och så klart kan inte mamma följa med och hjälpa till..
Jaja, har ju vart iväg ensam med pappa förr (men med en heeelt annan häst, haha)

Passade på att ta av mina hästar deras täcken de första jag gjorde när jag kom till stallet, Janni börjar med att rulla sig och Tea ska nosa på täckena som ligger på marken, haha. Sedan fick jag försöka bära in fyra täcken (de har ett stalltäcke + tunnt regntäcke på sig var) och jösses vad de är tunga!

Hade lite problem med att få in hästen sen (fastän hon hade grimma på) men ingen av de andra hästarna följde med i hennes tokgalopper runt hagen så det löste sig ganska bra tillslut.
Hann inte markträna något direkt, utan var tvungen att prioritera ridning och intagande av hästar innan min sambo kom och hämtade mig. Så är det när man har en tid att passa..

Tränset blev däremot putsat, ponnyn borstad lite extra och idag har jag köpt ett nytt fleece-täcke till Tea. Fanns för bara 159:- (plus 10% rabatt) på Hööks hemsida. Onödigt javisst, men ibland vill man vara fin också.


Nu är det sovdags, upp tidigt imorgon och bara jobba igen.

Finbesök i hagen

Datum: 2010-03-16 Tid: 19:51:16 Stallsnack / 1 Kommentarer


Ja, ni ser själva. En sisådär femton meter från där hästarna står och äter hösilage traskar tre rådjur förbi. Helt utan att bry sig om varandra.. Och ja, de är nog där på natten och äter lite hö de med :)

För trött för att skriva..

Datum: 2010-03-15 Tid: 18:39:15 Stallsnack / 3 Kommentarer
Har först jobbat och sedan vart i stallet, imorgon och resten av veckan är det jobb 7-17. Ingen Tea före helgen med andra ord..
Orkar inte skriva om dagen just nu, men det kommer förhoppningsvis senare ikväll eller imorgon.

Nu ska jag söka in till ett program på högskolan till hösten, och sedan blir jag förhoppningsvis Agronom på SLU i Uppsala.
Om inriktningen blir husdjur eller något annat vet jag inte än, ska söka allt (;

Kalender

Datum: 2010-03-14 Tid: 19:58:27 Stallsnack / 9 Kommentarer
I helgen köpte jag en kalender till Tea att ha i stallet. Här i bloggen skriver jag ju vad jag och Tean har gjort, men det kan ju vara bara att veta lite om vad Carina pysslar med också :)
Framför allt kan det vara käckt att veta om hästen har blivit riden eller stått, och sedan när vi har fler än ett ställe att rida på, lite om vad man har gjort. Behöver ju inte bli så avancerat, en rad eller två räcker. Skriver man något så ökar ju chansen att hästen slipper gå på ridbanan flera dagar i rad, för att sedan bara bli riden i skogen..
Kommer att ta med den upp till stallet imorgon, då jag ska upp och rida efter jobbet.

Har ni något kalender eller annat ställe där ni skriver vad som hänt i stallet och vad ni gjort?

En stallklassiker..

Datum: 2010-03-13 Tid: 15:27:05 Stallsnack / 8 Kommentarer


Fler än vi som har en whiteboardtavla i stallet?
Rutmönstret på våran visar vilken dag det är och har en kolumn för varje häst och vem som ska ta det olika fodringarna och lite sånt.
Som vanligt på dessa tavlor dyker det även upp skrivna meddelanden lite då och då, ibland handlar det om bra saker man behöver veta, andra gånger är det sånt som kanske inte skulle skrivits ner alls..

Dagens Tea

Datum: 2010-03-11 Tid: 21:22:12 Tea After Eight / 3 Kommentarer
Idag har jag lagt runt fyra timmar i stallet, och för utom allt det vanliga tog jag mig även tid att putsa (träns, sadel, sadelgjord, stigbyglar och brösta) och göra iordning transportskydden (borsta paddar, linda upp lindor och göra lite allmänt snyggt) och bära en massa hinkar vatten till hagen.

Hämta i hagen gick bra, inte perfekt men väldigt bra för att vara Tea. Kommer dock inte att ge mig förens hon kommer till mig när jag kommer till hagen (eller ännu bättre - kommer när jag ropar, precis som Benny brukade göra).

Ridningen gick lite upp och ner, men slutade bra i alla fall.

Började med att skritta fram på grusvägen, red öppnor och skänkelvikningar. Sedan in i paddocken, och det var där problemen började. Tea var.. pigg, och ganska bråkig. En av Teas specialitéer är att hon "nickar" med huvudet mycket när man rider, speciellt i trav.
Idag var det dock mer än så, hon ville bara springa på, gick åt sidan och vägrade gå fram för skänkeln. Om man inte kan rida hästen framåt, då har man faktiskt stora problem. Det är nog lektion ett när man lär sig rida (eller rider in en häst) - att gå fram för skänkeln.

Det fanns bara en sak att göra, jag behövde bli lite hård mot henne. Bara att korta tyglarna, sparka på med benen och inte ge mig! Gick ju så klart ännu sämre i början, men är man snabb med eftergiften så snart hästen börjar ge efter så är det ofta en väldigt effektiv metod. Från att småstegra lite och bara försöka komma undan, till att gå stadigt på tygeln i en bra trav.

Tea brukar som sagt nästan alltid "nicka" och greja i traven (i galopp går hon stabilt i form) men efter att vi bråkat klart så gick hon verkligen som en klocka! En annan rolig sak är att hon hade en väldigt trevlig bjudning, den saknades ofta förra året men om det beror på att hon tycker det är roligt, har fått mer ork eller bara var pigg är ju svårt att säga.


Vi har alltid lite problem med att gå förbi grannen som matar fåglarna, så idag när hon inte ville alls beslöt jag mig helt enkelt för att hoppa av och leda hem sista biten som avskrittning. Vi kom förbi fåglarna och husen utan större problem, hon kollade mycket i början men sen var det inget mer med det.


En ganska bra dag i stallet allt som allt, och strax efter att jag satt upp och började rida så sprack molnen upp och solen kom fram..

Drömhästen

Datum: 2010-03-10 Tid: 20:44:09 Stallsnack / 6 Kommentarer

Idag har jag inte vart i stallet, utan har bara en fråga till mina hästiga läsare, vad gör man om man träffat sin drömhäst, men mist den? Finns det verkligen flera?

My love

Huckleberry Finn hette min älskling, och vi fick sex år tillsammans. Det var ingen perfekt häst på något sätt, men han hade en perfekt personlighet, som passade mig.

Tea kan bli hur bra och fin och trevlig som helst, men kommer aldrig, aldrig kunna mäta sig med honom..


Så, vad tror ni? Finns det mer än en "mr/miss right" där ute?

Tealicious

Datum: 2010-03-09 Tid: 21:39:26 Tea After Eight / 4 Kommentarer

Dagens bästa: Hästen var ute ur hagen efter knappt fem minuter
Dagens värsta: Att det fortfarande är snö överallt

Tea är, om ni frågar mig, en ganska intelligent häst. Problemet (om man nu ska kalla det ett problem) är att hon har massor av egen vilja och egna idéer om saker och ting. En häst som man behöver lägga ner himla massa tid på, men som jag tror kan bli en riktigt trevlig kompis.

När jag fångat hästen gick vi direkt till paddocken, höll på med lite olika övningar där löst, bland annat att hon ska flytta när jag ber henne, backa och sånt. Tog av täckena efter en stund, det var så himla fint väder och jag har lite dåligt samvete att ponnyn fick ha sina på.. (Våra hästar har stalltäcken och sedan ett tunt regntäcke över bara)

En sak som man lättare lägger märket till från marken tycker jag är hästen starka och svaga sidor. Tea flyttar nämligen väldigt lätt vänstersidan (räcker att jag pekar på bakdelen) medans om jag vill flytta höger så måste jag oftast peta på henne..


Red gjorde jag med Rebecca och Nisse (eller Nissan som Beccis har bestämt sig för att döpa om henne till) skrittade fram på vägen med red i paddocken. Tyvärr enda stället som det går att rida på nu förutom vägen - som börjar bli hal. Rebecca galopperade vägen upp två gånger, men jag och Tea fick vara kvar i paddocken eftersom Tean saknar en framsko och därmed även broddar..

Blev mest galopparbete och det kändes fint. I slutet tränade jag lite på att ha henne samlad även när jag stod i lätt sits, inte alltid det lättaste, haha.
Det blir väldigt lite trav nu för tiden (ja, mer än som uppvärmning/avtravning då) eftersom jag har väldigt svårt att jobba henne ordentligt eftersom vi bara har ett fyrkantsspår och en stor volt att rida på.
För att få henne bra i trav behöver jag kunna ställa, böja, rida öppnor och slutor och alla andra möjliga och omöjliga former.
Längtar otrolig tills det går att rida ordentligt igen!
Vår paddock är snöfri och plogad, men full med vattenpölar och is. Förhoppningsvis går den att använda snart i alla fall, för Rebeccas som är täckt med snö kommer nog bli väldigt dålig när allt det vita ska bort.

Red utan jacka idag för första gången detta året, och Tea var så klart täckes-fri. Lilla hästen blev till och med lite löddrig på halsen efter dagens arbete!

Gårdagen i bilder och ord, del 1

Datum: 2010-03-07 Tid: 20:17:49 Jeane d´Arc / 9 Kommentarer
Jag var alldeles för arg på Tea igår för att blogga, även om jag mycket väl vet att det inte hjälper, haha.


Det här är alltså gårdagen i bilder och ord.Jag går som vanligt för att hämta Tea i hagen, och detta är vad jag får. Ingenting, med andra ord. Tea bara springer som en galning och vill absolut inte gå med in.De andra hästarna hänger så klart på, och även om de mycket väl behöver motioneras så gör det inte infångandet så mycket lättare..Tyvärr blir nog detta nästa bild. Janni och Tea far runt i hagen, Tea sparkar och grejar som vanligt och plötsligt både jag ser och hör hur Janni träffas av en av Teas sparkar - i ansiktet.

Går ner och pratar med ponnyn (som är lite mer väluppfostrad än Tea och står stilla) men hittar inget sår. Letar verkligen, men lyckas inte.Janni försvinner snabbt efter de andra hästarna så fort jag släppt hennes grimma..

Fortsätter försöka få in Tea som inte vill, men går förbi ponnyn och märker hur hon verkligen flåsar efter alla galopper i snön.. Tänker att det är lika bra att skritta av henne lite, och tar med henne in i stallet.
Man lämnar ju aldrig en häst som flåsar så mycket efter att man har ridit, så varför skulle jag göra det då?

Gårdagen i bilder och ord, del 2

Datum: 2010-03-07 Tid: 20:17:31 Jeane d´Arc / 1 Kommentarer
In i stallet och byter grimma på hästen (den där munkorgen vill hon nog inte ha mer än nödvändigt, dessutom är den ful, haha), går igenom hela henne igen för att se var hon blev träffad.

Hittar det till slut - hon blödde från ett ganska läskigt sår från underläppen. Tea är ju broddad även i hagen och det märktes.. Bara att ringa och väcka hästägaren.Så här såg såret ut. Ungefär en halv cm brett och två cm långt. Djup vet jag inte riktigt, men det var inte hål rätt igenom i alla fall.Ganska så läskigt, om ni frågar mig.

Skrittade runt med henne ute ett tag medans vi väntade på Carina, hade tagit av henne täckena och vi stod och mös i solen en stund. Blev ju ingenting gjort medans jag väntade, men Janni gillar inte att vara ensam i stallet (hon gnäggar inte, hon skriker) och det var ju fint väder ändå.

När Carina kom så kikade vi i munnen på henne, de var små blödningar i tandköttet vid två tänder, men allt satt var och hon åt godis med bra aptit som vanligt. Janni var jättesvullen och hade så klart väldigt ont, men tog det hela ganska bra ändå. Det är en väldigt stabil och trevlig ponny.

Hur mycket blod det egentligen handlade om förstod jag nog inte fören jag tvättade hennes munkorg (som hon har för att inte äta så mycket, inget annat)

Gårdagen i bilder och ord, del 3

Datum: 2010-03-07 Tid: 20:14:38 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Fick tillslut in Tea från hagen, men då hade hon så klart tappat en framsko.

Då underlaget inte är bra någonstans tänkte jag försöka mig på att rasta av henne i paddocken lite, där fanns ett longerspår upptrampat sedan tidigare.

Hade inte tid att ta på henne massa grejor (med tanke på underlaget så hade det nog inte gjort någon nytta heller) utan tänkte löslongera lite som det så fint heter.

Det ville så klart inte Tea. Hon skulle mest klättra på snövallarna (är ju ganska så fin skare just nu men en häst bär de då inte) och jag var helt ärlig rädd att hon skulle försöka sig på att klättra över staketet ibland. Det hade definitivt inte slutat väl..

Lite fick hon sprungit i alla fall, sedan skrittade vi av och jag gav upp.

Ut med hästkraken igen och sen hem och lämna tillbaka bilen.Tur att hon är vacker att se på i alla fall..

Dumma häst..

Datum: 2010-03-06 Tid: 20:01:34 Andra hästar / 3 Kommentarer
Usch, hände massa saker i stallet idag och jag orkar tyvärr inte skriva om en enda.

Men Tea är allt en ganska dum häst ibland.

A little bit of England

Datum: 2010-03-05 Tid: 18:00:50 Stallsnack / 0 Kommentarer
Idag kom mina nya skyltar på posten, en med mitt namn som kommer att sitta på min sadel, och en med Teas namn som förhoppningsvis kommer att hamna på hennes lädergrimma.
Ska bara kolla med Carina först så att det är ok, man måste ju göra hål i grimman för att sätta fast den..Visst blev de snygga?

Jag gillar hela grejen med skyltar väldigt mycket, kan vara en skada från när jag var i England (;
Men seriöst, ingenting kan väl vara snyggare än en fint borstad häst med en skinande namnskylt på den välputsade lädergrimman?

Vår-vinter

Datum: 2010-03-04 Tid: 19:44:13 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Idag har det verkligen känt som vår-vinter ute. Solen sken och det droppade från istappar och stalltak.
Väldigt fint väder och våren ska bli extra härlig i år, men tyvärr får det hela lite bieffekter.
Just nu är det is och halkiga vägar som är största problemet, senare kommer det bli tjäl-lossning och översvämningar.

Sista biten av vägen upp till stallet är väldigt hårt plogad, så jag och Tea tog oss faktiskt en liten promenad ner och upp för backen för att se så att vi tog oss ut utan att bryta några ben. (Var ju tvungen att gå upp för backen igen för att kunna sitta upp, använder ju alltid pall ;)

Började med att skritta ner till vägen, och travade på vägen upp. Tea var ganska pigg och väldigt på när vi red förbi det stället där vi brukar börja galoppera, men inget jättejobbigt. Blev ett par varv i Rebeccas paddock sen (väldigt knöglig, men det är enda stället som går att rida hyfsat på så vi hade inget direkt val), finns ett upptrampat spår i snön så det var bara att följa, haha.
Högergaloppen var jättefin (när vi lyckades fatta rätt), självbärande och med en bra takt.
Vänster var inte lika bra.
Hon kastar sig framåt i fattningarna, vill dra mig ur sadeln och ska vara allmänt bråkig.
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt det hela, går ju inte riktigt att rida loss hästarna med dåligt underlag och utan några möjligheter till att lägga volter eller allt annat trevligt.

Bara att härda ut, med andra ord.

Tänkte tagit bild på Teas nya schabrak också (ja, Teas schabrak och inte mitt. Jag har massor) men det blev liksom aldrig av, trots att kameran var med.

En riktig utmaning..

Datum: 2010-03-03 Tid: 22:05:17 Stallsnack / 8 Kommentarer
Jag blev utmanad av en blogg jag ofta läser, http://karisma.bloggagratis.se

Så här går det uppenbarligen till...

 

-Varje "spelare" börjar med att skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv.

-Bloggare som blir "tagna" ska skriva 6 saker om sig själva i sin blogg & samtidigt
ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren 6 nya bloggare & gör en lista av deras namn.

-Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras gästbok för att låta dem veta att de
är tagna & att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

 

Här kommer då 6 speciella saker om mig:
1. Jag är väldigt, väldigt mesig. Hoppar till om någon kommer fram/bakifrån, reagerar på de mest konstiga saker och har helt enkelt väldigt bra reflexer. Tänk er en arab eller ett fullblod riktigt på tårna..
2. Jag ogillar att doppa huvudet när jag badar. <- Samma som Karisma faktiskt, hoppar sällan i vatten (typ hoppat från ettan en eller två gånger) och dykter aldrig.
3. Rutiner är det bästa jag vet. Mat på bestämda tider, när dagarna har ungefär samma innehåll, då mår jag som bäst. Det militära hade nog vart toppen för mig (fast British Racing School var ungefär samma sak, fast med hästar då)
4. Jag är väldigt kräsen. Smakar nästan aldrig på ny mat, och äter bara sånt jag känner igen och vet att jag gillar.
5. Min favoritsport förutom hästgrenarna är ishockey, och laget i mitt hjärta är Färjestads BK
6. Alice Cooper är min absoluta favoritartist, och jag köar gärna i timmar i minusgrader för att kunna stå längst fram på en konsert..


Och de jag utmanar är:
Ronja, som jag lärde känna för nästan exakt ett år sedan på en internatskola i England http://cockandbullstories.wordpress.com/
Karoline, som jag inte alls känner men har en trevlig blogg om sin travare http://karoline.eak.nu/

Hmm.. Sex personer.. Det kom jag inte riktigt upp i, men lite är bättre än inget? (;

Årets galopp-premiär

Datum: 2010-03-03 Tid: 13:05:20 Tea After Eight / 2 Kommentarer

Igår kom jag äntligen upp till stallet igen, och det bara kliade i hela kroppen på mig, jag var så taggad på att rida galopp! (Känns urtöntigt att skriva så, men jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det annars så att alla förstår..)

Så, fick in hästen i stallet utan problem (passade på att sätta på grimman medans hon kissade i hagen, lite elakt kanske men jag slapp springa runt i en kvart..) och börjar göra i ordning. Rebecca var sällskap som vanligt :)

Krånglar mig upp i sadeln, sen ger vi oss iväg. Och Tea, ja, hon var pigg. Stod dagen innan, så vi kan skylla på det. Fick vara först när vi galopperade idag, hästen var jättetaggad och med på noterna, behövde bara korta tyglarna och smacka lite så började hon galoppera.
Tyvärr var hon väl lite väl taggad, för sen började hon bocka. Och bocka. Och bocka.
Inga farliga språng egentligen, men när man står i jockey-sits så vill man gärna ha ett huvud framför sig..

Försökte smacka på för att få henne att sluta - vilket bara gör att hon springer lite fortare och bockar ännu mer!

Orkade med fyra galoppintervaller innan jag (och min otränade kropp) gav upp. Nisse var så klart ännu värre, men det slapp jag att se i alla fall :)


Skrittade av hästen för hand, och det kändes verkligen som om knäna skulle vika när jag hoppade av och försökte gå..


Ikväll är det möte med Göteborgs Galopps Ungdomsteam, rapporterar såklart om vi säger något roligt (;

RSS 2.0