Norrland

Datum: 2010-11-26 Tid: 18:56:47 Stallsnack / 3 Kommentarer


Nu sticker jag till Norrland en sväng. Hade hoppats hinna uppdatera lite mer och skriva några tidsinställda inlägg, men det ser inte ut att bli så. Vill ju inte missa tåget...

Ha en fin advent!

På väg att bli något bra

Datum: 2010-11-25 Tid: 10:07:27 Stallsnack / 1 Kommentarer
Jag måste säga att jag är lite avundsjuk på min kära ridkompis Rebecca. Inte för att hon har fina hästar (det har hon ju, men hrm, de är inget för mig :P) utan för att hon håller på att bygga om stallet. Det kommer bli så himla snyggt, kolla på det här:Väggen ska bli vit sen, och det kommer att se ut likadant på andra sidan dörren också, ungefär. Blir så himla läckert! Baksidan får nog vara kvar i trä dock, stallet är byggt i en sluttning så det är lite svårt att komma åt där...

Duktiga Rebecca har gjort nästan allt själv tillsammans med hennes pappa, och hur hon hinner är det ingen som vet. Fortsättning följer, jag hoppas att det har hänt något mer nu när jag kommer hem till jul :)


Hur ser erat drömstall ut?

Att leva upp till sitt namn

Datum: 2010-11-23 Tid: 07:52:59 Stormblixten / 3 Kommentarer
Missade så klart en buss igår (men fick tid att köpa senaste Filter med en stor intervju med Inez Karlsson, en svensk jockey i USA) och det var därför mörkt när jag kom till stallet.

Kunde därför inte fota någonting och vågade inte rida ut. Kan inte vägarna så bra och underlaget var lite sådär, så vi höll oss i paddocken.

Tränade lite på sånt vi gjort igår, men största fokus låg på att ha ett bra tempo på hästen och en bra sits på mig. Kan med stolthet säga att jag inte tittade ner en enda gång under hela ridpasset! Blixten var förresten jättepigg och lite busig, så en gång bara han vänder och sticker i väg i galopp. Hade jag inte blivit så paff hade jag låtit honom fortsätta, men det var i början av passet och vi var inte riktigt uppvärmda. Blev nödbromsen och efter det lärde jag mig att känna (och stoppa) hans små stolleryck innan de brutit sig ut ur kroppen.

Red i 50 minuter ungefär (eller nja, skrittade ju av och fram för hand..) och det enda riktigt tråkiga är att jag var borta hemifrån i fyra timmar. Att köra till stallet med bil tar kanske 25 minuter, med buss en timma.. Så halva tiden la jag på att resa. Ännu tråkigare är det ju eftersom jag inte kan plugga i bussen, blir så åksjuk då.

Menmen, vad gör man inte för att få komma ut lite?

Det snöar..

Datum: 2010-11-22 Tid: 13:32:06 Stormblixten / 1 Kommentarer

Ja, ett fint litet snöväder håller på där ute just nu.

Väntar på att maten ska bli klar, sedan är det bara att äta och åka till stallet. Kunde visst bli riktigt mycket snö idag, men hoppas att jag hinner hem innan det börjar på allvar.

Efter femton år har jag lärt mig rygga

Datum: 2010-11-21 Tid: 19:01:44 Andra hästar / 1 Kommentarer
Jag har ridit i ungefär femton år. Hälften av dem på egen (eller ja, hästägarens) häst.

Först idag har jag lärt mig rygga ordentligt.


Idag var det alltså lektion för vår tränare i Centrerad Ridning, men jag red inte Blixten eftersom hans ägare gjorde det själv. Istället blev Sanna Tuffing min partner för dagen, ett svart varmblod som för det mesta bara kallas Tuffa. Dagens lektion gick mest ut på att göra halt, och i slutet blev det lite ryggning.


Jag har aldrig varit speciellt bra på att rygga, att sitta och dra hästen i munnen och skänkla lite för att desperat få den att backa har inte riktigt gett ett speciellt tillfredsställande resultat. Men hur är det vi lär oss att rygga egentligen? Ingen har någonsin tidigare berättat för mig hur det går till utan att man direkt behöver hålla hästen i munnen. Det lärde jag mig idag. Hallelulja moment!


Kan låta lite halv-flummigt med prat om energier som ska riktas åt olika håll, smycken som inbillas och armar och ben som inte används. Dock fungerar det. Fruktansvärt bra.


Egentligen är jag helt lyrisk, försöker bara behärska mig lite. Har ni någon möjlighet att träna för en tränare utbildad i Centrerad Ridning så gör det, egentligen snackar vi ju om dressyr fast man rider bara på ett annat sätt.

Ska försöka bli av med alla dåliga saker (och olater) jag lärt mig de senaste tio åren... Sen ni, då jäklar!

Spännande kurs?

Datum: 2010-11-20 Tid: 14:14:38 Stallsnack / 1 Kommentarer
http://www.nshorse.se/cm/1.37579

"Din väg till föl" av Hästnäringens Nationella Stiftelse kanske får bli kvällsläsningen när alla andra läxor är gjorda?

Studera kan man ju inte göra för mycket, och 200:- kan det verkligen vara värt.

Dagens klantigaste...

Datum: 2010-11-13 Tid: 18:45:59 Andra hästar / 6 Kommentarer
Idag gjorde jag något som verkligen var riktigt klantigt..

Det är så att förutom Blixten, Tuffa och Robin som tillhör Hanna (men Tuffa har en fodervärd eller något sånt) så bor det en till häst i stallet, en minishettis. Mycket söt liten sak, men eftersom de är ganska små så har tjejen som har hästen vuxit ur henne och en ny ponny skulle därför införskaffas.

Denna nya ponny stod i hagen närmast vägen när jag kom till stallet idag, och därför trodde jag att den lilla var borta (jag tror att de bara hyrde henne, och att hon skulle tillbaka till sin ägare). Jag hämtar Blixten i godan ro, och passar på att öppna grinden som går ner till paddocken.Som ni ser på bilden så finns det en liten öppning mellan stallet och Blixtens hage, som man går igenom för att komma ner till paddocken. Denna grind öppnar jag alltså i förväg, och sedan går vi in tillsammans och gör oss i ordning. Hoppar upp utanför stallet som vanligt, och rider ner mot paddocken.

Då ser jag att den lilla shettisen inte alls hade åkt än, utan gick fortfarande i den lite provisoriska hagen mellan stallet och paddocken... Just den hage som jag lämnat öppen!

Hoppade av ruskigt snabbt och stängde grinden efter mig, och tackade turen att ponnyn inte sett den öppna grinden...Såhär ser hon ut, och här utanför paddock-grinden stod hon under hela tiden jag och Blixten var i paddocken, snacka om att vara bevakad!

Anledningen till att hon går ensam har jag för mig var för att hon hade fått känningar av fång, och därför inte får äta så som de andra gör.

Blixten är glad men en gångart fattas..

Datum: 2010-11-13 Tid: 18:33:06 Stormblixten / 1 Kommentarer


Blev en stund i paddocken, vågar inte ge mig ut någon annan stans eftersom Blixten varken har skor eller boddar, och det var ganska halt ute på grusvägen (som man måste gå på för att komma någonstans). En halvtimmas springande i olika former, men bara skritt och trav.

Det fattas nämligen en gångart på den här hästen, just den som jag råkar tycka bäst om - galopp! Han är ju en nordsvensk travare som tränats till travet en gång i tiden, och inte riktigt blivit helt omskolad. Ute har vi fått till det ibland när hästen framför galopperat, men ja, galoppfattningarna sitter då rakt inte.

Trevlig och framför allt positiv är han i alla fall, och jag försökte tänka på sånt som tränaren i Centrerad Ridning pratade om sist på lektionen. Hur bra det gick för mig vet jag inte riktigt, men tror vi ska rida lektion en gång till innan vintern blir för svår.

Riktig abstinens

Datum: 2010-11-12 Tid: 22:08:54 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Ja, jag saknar Tössan något enormt för tillfället. Hon är så knäpp och tokig och fin. Tålamodskrävande, men ändå så underbar.Min perfekta lilla tjej.


Får nog bli en tur till Blixten i helgen, regn eller inte, så att jag får en mule att pussa på.

Plågad människa bloggar dåligt

Datum: 2010-11-11 Tid: 18:38:37 Tea After Eight / 3 Kommentarer
Ja, vad ska jag annars skylla på?

En jäkla träningsvärk gav hon mig i alla fall, söt-Tössan.


Lördagens ridning blev inte så spännande, kom upp till stallet ganska sent (min kära mamma fixade håret på mig på förmiddagen) och sedan var hästen inte så sugen på att komma in..Tillslut var hästen fast, borstad och barbackagjorden på.

Vi vågade dock inte ge oss ut på någon längre tur, hittade inga reflexer och eftersom det började skymma ville jag inte rida till Rebecca och hennes paddock. Att ta ut en häst på bilväg utan ordentligt med reflexer är ingenting jag sysslar med i alla fall.

Alltså blev det en sväng på grusvägen in till stallet istället (det kör inga bilar alls där, vägen leder ju bara till huset/stallet och brukar vara avspärrad) och bara travarbete. Skänkelvikningar, öppnor och lite annat lösgörande plock. Hon var ganska.. jobbig, och stod emot väldigt mycket. Inte direkt stel men bökig med huvudet. Så fort hon slappnade av och gick i en fin form en längre bit så gav vi upp och skrittade av.

Tror ändå att vi fick gjort ett ganska bra jobb tillsammans. Bäst var nog ändå efteråt, hon är så otroligt mysig och söt och fin och tössig. Riktig kramhäst.

Plågsamma människoförsök

Datum: 2010-11-06 Tid: 14:44:44 Tea After Eight / 5 Kommentarer

Igår plågade hästen mig, så idag ska jag plåga henne med lite dressyr (är planen i alla fall). Men först måste jag en sväng till Hööks och köpa nytt grimskaft, eftersom odågan hade sönder ett igår.

Lyckades faktiskt inte ens rida hästen hela vägen hem, vi fastnade och rörde oss bara fram och tillbaka på en sträcka som var runt 4 meter lång, och efter en kvart gav jag faktiskt upp och hoppade av.

Längre rapport kommer när jag har tid, och återhämtat mig från gårdagens plågsamma människoförsök.

Snart hemma...

Datum: 2010-11-03 Tid: 17:57:45 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Imorgon direkt efter min mattetenta hoppar jag in i bilen, åker tillsammans med en vän till hennes häst och tar hand om den lite, och sedan hem!

Kommer troligtvis inte vara hemma före nio-tio imorgon kväll, men sen är jag hemma hela fredag och hela lördag. Planen är en uteritt med Rebecca och Fräsan och en omgång i paddocken - här ska plågas häst (men jag antar att jag blir tröttast som vanligt, haha).

Men först måste jag skriva tenta så jag antar att det är dags för lite slutspurts-plugg.
RSS 2.0