En hel vecka..

Datum: 2011-06-30 Tid: 17:31:01 Stallsnack / 1 Kommentarer
Det har hänt så galet mycket men jag får nog lova att återkomma till kvällen, och försöka komma ikapp här.

Fina Tea

Datum: 2011-06-29 Tid: 19:05:00 Tea After Eight / 1 Kommentarer

Fullt upp

Datum: 2011-06-21 Tid: 16:36:03 Stallsnack / 12 Kommentarer
Det har varit fullt upp nu senaste tiden, och därför inget bloggande. Ikväll ska jag dessutom rida min första centrerade träning på Tea, håll tummarna för oss!

Strömsholm, kvällen innan

Datum: 2011-06-19 Tid: 11:10:00 Stallsnack / 7 Kommentarer
Själva Grand National-dagen var en söndag, men vi i ungdomsteamen från Göteborg och Stockholm kom upp redan på lördag för att lära känna varandra och planera dagen.Bilen med oss fem från GGUT så ut så här.. Packa lätt är inte våran grej.Vi bodde i Lerladugårdarna, som var riktigt mysiga. Här sov jag, Jenny och Liv (men bilden är från innan vi flyttade in och stökade till).När alla hade kommit gav vid oss iväg till tävlingsplatsen där det var grillkväll för funktionärer och annat löst galoppfolk. Vi parkerade oss på några picknickfiltar eftersom borden var upptagna och högg in! Men hrm, ja, själva köttet låg nog på grillen på denna bild (;Ah, maten på plats! Måste ju ha något bevis för att vi inte bara åt chips...


Trevligt sällskap (till och med stockholmarna! De var inte alls farliga :), bra mat och dryck. Picknicken avslutades med att vi gick GN-banan, över fyra kilometer så där rök de chipsen (;
Hur långt det var mellan Strömsholmsområdet och banan (som ligger bakom slottet) har jag ingen aning om, men det var en bit att promenera det också. Motion fick vi definitivt den helgen!

Skritt-tur i solsken

Datum: 2011-06-18 Tid: 09:43:00 Tea After Eight / 0 Kommentarer
På schemat på lördagen stod en längre skritt-tur, ungefär en timma tror jag att vi var ute och gick. Fast om jag ska vara ärlig så åkte jag mest häst..Hästen innan vi gav oss av.

Skrittade alltså ut, det mesta på asfalt. Tycker att det är nyttigt att bara ge sig ut och skritta ibland, speciellt om hästen har gått hårt innan. Galopp på torsdagen, dressyr på fredag och dessutom en trött Katarina på lördag gjorde att skritt var alldeles lagom. Fint väder hade vi också, så det var en väldigt trevlig tur.

Fredagsdressyr

Datum: 2011-06-17 Tid: 17:40:00 Tea After Eight / 0 Kommentarer
I fredags var det dressyrträning igen.Hästen i regnet.Det jag underhöll mig med lite under tiden.Klart!

Träningen gick ut på samma sak som tidigare, bakbensaktivitet.

1500 meter

Datum: 2011-06-17 Tid: 10:39:14 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Hästen som brukade springa runt som en galning när man skulle fånga henne började springa så fort hon såg bilen komma till stallet idag. Skillnaden är att hon sprang till ingången till hagen och väntade på mig där istället..

Om hästen ska kunna starta denna sommar (ridhästlöp på Göteborg Galopp, men någonslags form måste man ju ändå vara i) är det dags att börja träna. Vilket vi gjorde.
Mätte upp sträckan jag kan galoppera (äntligen en fördel med att ha en bra ridväg precis invid en stor väg!). Svaret blev 1500 meter och därför blev dagens utmaning att galoppera hela sträckan i en bra hack (långsam galopp).

Allt jag ville få till var ett bra flyt, vilket vi fick. Orkade stå hela tiden, men jösses, det kändes i benen.. Hon ville öka lite på slutet också, vilket jag lät henne göra.

Galopperade bara åt ena hållet eftersom hon blir så bockig på hemvägen, och istället för att möta bilarna som kommer närmast får man dem bakom sig (inte alltid det roligaste när hästen är lite bakskygg). Travade det mesta på hemvägen, och red faktiskt lätt för en gångs skull. Lårdödare!

Väldigt nöjd med turen, träffade på en dam med både cykel och hundar utan problem.Vägen upp till stallet..


Men ja.. mitt flås var väl inte riktigt godkänt. Borde försöka ta tag i mig själv och ut och springa lite med ponnyn eller nått.

Svenskt Grand National i bilder

Datum: 2011-06-16 Tid: 11:27:14 Stallsnack / 1 Kommentarer
Efter att ha klättrat upp på ett fälttävlanshinder som stod på banan mellan två varv fick jag ganska bra bilder ändå.Lite annan hoppteknik hos hinderhästar än den vi är vana att se.. Högsta hindret var för övrigt 1,50 och längsta 10 meter.Men detta hinder kom alla över. Tror faktiskt inte att det var någon som kraschade på hinder i själva GN-löpet.Totalt 4200 meter och om jag inte minns fel är det 15 hinder som ska hoppas. Sammanlagt rider de fyra varv på Strömsholmsbanan, även om alla varv inte ser likadana ut eftersom det finns lite olika vägar att rida. Vissa hinder hoppas även från två håll.


Också segraren, tysktränade Glückstag som fick vinnarkransen för andra gången.

Kär och galen

Datum: 2011-06-15 Tid: 22:01:02 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Jag är kär och Tea är galen. Bra team.

Ikväll kom söta hästen som varit så svår att fånga och mötte mig i hagen, och direkt visste jag att det skulle bli en bra kväll. Hästen ville dock inte gå in i stallet, så jag band helt enkelt upp henne utanför. Problemet löst.

Borstade och red iväg till Rebecca för att kika på hennes nya föl och få ridsällskap. Vi hade egentligen sagt en cirkatid men ingen häst var i ordning då, haha. Bara att vänta (men det gjorde jag så gärna). Var en mycket trevlig ridtur, mycket att prata om som vanligt (;

Hästen var ruskigt pigg, höll på och bocka som en tok i galoppen, hoppade av helt enormt på ett litet hinder i skogen (och kastade mig nästan ur sadeln) och var allmänt på tårna. Skyggade och fjantade runt när vi var ute, men hemma var hon snäll som ett lamm och såg nästan trött ut.
När hon skötte sig gick hon dock i en väldigt fin form och hade en rund och trevlig galopp. Stor skillnad i stabilitet och styrka, roligt när det verkligen går framåt!

Satt kvar gjorde jag i alla fall, och det gick alldeles utmärkt att rida på hackamore. Tycker det är bra att variera bett, och bettlöst om man kan.

En drömras..

Datum: 2011-06-14 Tid: 17:50:00 Stallsnack / 2 Kommentarer
När jag har ett stall att fylla finns det vissa saker jag vill ska ingå.

Hästar är en av grundstenarna. Ett stall utan hästar är bara en tråkig byggnad. Säkert full med bråte också.
Två hästar känns lagom, en ridhäst som man kan tävla lite med, och en som gärna går att köra. Ett fullblod från banan har varit något jag verkligen funderat på på sistonde, eftersom de är relativt billiga och hade varit enklare om man vill ta amatörlicens.. Men idag hittade jag en ras helt ny för mig, kinskyhästen!

Den beskrivs som en fullblodsliknande ras utvecklad för att kunna konkurrera på galoppbanan, med guldskimrande päls och ofta fuxfärgad. Jag som är så svag för fuxar... Verkar ha ett bra psyke också, och det är ju ett stort plus.

Att den är utrotningshotad och skyddad av tjeckiska regeringen gör det ju inte sämre, för att en ras ska kunna överleva krävs ju att någon vill köpa hästarna. Åh, jag vill åka till Tjeckien och kolla på hästar nu!

Vad gjorde vi egentligen?

Datum: 2011-06-13 Tid: 18:20:03 Stallsnack / 1 Kommentarer
I egenskap av medlem i en styrelse i Ung Galopp var jag alltså på Strömsholm under årets Grand National. Vi hade möte, trevligt och hjälpte till under tävlingarna.

Min och Livs uppgift var nog ändå den bästa.Vi hade äran att vara prisutdelare under ponnylöpen. Då det är svårt att fota när man ska sätta rosetter på en galopp-ponny som just sprungit ett löp hoppas jag att några av de andra i teamen är snäll och skickar över några bilder, för vi var verkligen fina!

Svenskt Grand National

Datum: 2011-06-11 Tid: 11:48:00 Stallsnack / 1 Kommentarer
När någon läser detta är jag troligtvis i en bil påväg till Strömsholm och Svenskt Grand National.
Vi är fem föredetta BRS:are (British Racing School) som utgör basen i GGUT (Göteborgs Galopps Ungdomsteam) som ska trängas i bilen. Inte för att ta åt mig så mycket ära, varken jag eller Amie (som blev kvar i England...) gör väl så jättemycket nytta för teamet för tillfället. Utom när det vankas roligheter!

Hur själva resan ska gå utan att vi driver varandra till vansinne återstår att se.


Väl framme vid gröna sköna Strömsholm ska vi grilla på kvällen och sedan sova över någonstans (galoppen betalar!). Antar att de dumpar mig med Jenny såsom de gjorde för två år sedan, när jag fortfarande var ovetandes om hennes snarkningar..

En glad nyhet är dock att mina studiekamrater från Uppsala följer med (men de åker tåg från Stockholm istället). De var lagom lätta att övertala till att gå med i Ung Galopp (det kostar bara 150:-, en gång! Sen är man med tills man är 26.. och det är roligt! Och vi ska till Grand National!). Malin var dock lite förtvivlad när hon fick mailet där det stod att vi ska ha hand om Plastic (men... jag har ju aldrig ridit galopp!), äh svarade jag, vi dumpar dig med någon som kan (;


Alltså, Svenskt Grand National, årets största hinderlöp - på den finaste galoppbanan vi har, Strömsholm.

Ung Galopp betalar resa, boende och mat. Någon som är avundsjuk?Kan inte lova att ta med datorn, men uppdaterar så snart jag kan. Bilder däremot är en garanti!

Varför börja med det enkla?

Datum: 2011-06-11 Tid: 09:49:00 Stormblixten / 1 Kommentarer
Sista träningen med Blixten för denna terminen jobbade vi på med öppnor och slutor. Det gick väl helt ok, även om vi har haft bättre träningar.

En rolig sak däremot var att vi tränade på galoppfattningar för första gången. Och som min tränare uttryckte det; det är lika bra att börja med det svåra direkt.
Alltså gjorde vi fattningar ur halt, galopperade en långsida för att sedan sluta med halt igen. Om inte fattningen gick igenom var målet att ändå rida en rak linje och avsluta med halt. Det var som sagt första gången vi tränade på galoppfattningar, och i vänster varv fick vi faktiskt till ett par stycken. Jag är väldigt stolt över min fina kille!

En annan poäng med att rida halt - galopp - halt är att hästen inte ska lära sig rusa in i galoppen (vilket jag har varit väldigt noga med, det är alldeles för stor risk att han sticker med mig om man ska skena in i galopp, och dessutom tror jag inte att hästen skulle lära sig så mycket mer än att just skena in i galopp) och sedan stanna efteråt.Mamma var snäll och fotade lite..
Snygga pojken

Dressyrträning för Tea

Datum: 2011-06-10 Tid: 19:45:35 Tea After Eight / 1 Kommentarer
Idag var jag med som hästskötare när Tea tränade dressyr. Bakbensaktivitet och böjning är ledorden och de var jätteduktiga!

Så roligt att se hur de utvecklas, och tränaren gav mycket beröm för att Tea är så känslig och alltid vill göra rätt. En häst med rätt inställning sa hon, och är det inte precis det man vill ha?

Från ryggen på Stormblixten

Datum: 2011-06-08 Tid: 17:51:00 Stormblixten / 2 Kommentarer

Fina flickan

Datum: 2011-06-07 Tid: 21:44:23 Tea After Eight / 0 Kommentarer


Idag var Anna med och red. Vi har varit vänner sedan gymnasiet, och Anna har bland annat ett lag SM i fälttävlan på ponny på sin meritlista. Senaste hästen hon ägde var en brun häst lika gammal som Tea, vid namn Samira. Denna fick tyvärr säljas när Anna flyttade till Luleå för att studera, och hon är alltså hästlös för tillfället (om man inte räknar ponnyn Bonita som finns kvar där hemma, men hon är över 30 nu...)

Jag släppte lös dem i hagen, och visst ser hon käck ut min lilla flicka?

Både skötte sig utmärkt, och Anna gav extra beröm för övergångarna (som hästägaren kämpat och tränat med hela våren). Vädret var väl inte det bästa, men lite duggregn har ju sällan stoppat en hästtjej.

Under tiden Anna red hann jag putsa fyra träns och en sadel, inte så illa för en tisdag. Ponnyn blev borstad också, så jag är nöjd med min insats, även om den inte var så stor ridmässigt. Prövade det nya bettlösa tränset litegranna i alla fall. Tyglarna blev dock alldeles för långa, så skulle nog behöva låna ponnyns eller se om det finns några andra i stallet som är lite kortare..Inte den bästa bilden, men vädret var inte riktigt på vår sidan.

Svänga var inga problem, och hon tjaffsade inte så som hon kan göra med huvudet heller. Men mja, hon gick ju inte i någon direkt form, utan halsen var mer.. rakt fram naturligt. Svårt att beskriva, får väl prova några fler gånger så att vi båda hinner vänja oss innan jag avfärdar det hela helt. Om det bara skulle funka för uteritter så känns ju hackamoret säkrare.

Träningsvärk nästa.

Datum: 2011-06-06 Tid: 21:17:42 Tea After Eight / 0 Kommentarer
Hästägarens sista uppmaning igår; Sitt kvar bara (;

Och det gjorde jag!

Sadlade upp med mina galoppsaker som jag inte gjort på år och dar, för att ge mig ut på fullblodet med halvblodsstam. Tea var pigg, skuttade runt lite och var allmänt charmig. Red Lelången och jösses vilken fin häst hon är! Som en dröm att rida, bara att stå upp (även om jag höll ruskigt hårt i halsremmen, jag har ju trots allt inte varit ute på läääänge..). Måste varit väldigt pigg, för hon fattade galopp nästan direkt när jag kortade (om jag gav henne tillåtelse till det) och hon var bara sååå fin!

Sen vände vi och skulle rida hem igen.
Ja, om vi säger så här, jag fick träna balans och teknik och lite annat skojigt (; Hon var på, på, på. Försökte sticka ett par gången, brallade och hade sig. Är väldigt glad att det var på hemvägen dock, hann få tillbaka självförtroende och tekniken och allt sånt medans hon fortfarande var snäll och lätt.
Ja, det var ju inget monster jag satt på heller, bara en dam med väldigt mycket energi!


Lite lustigt, när jag tog in henne i stallet var hon helt hysterisk. Trodde nästan att hon skulle skada sig själv, alternativt riva stället. Hon snurrade runt, runt. Backade in i väggar och kastade sig mot väggen för att bli rädd för sig själv och stå och nästan darra i ett hörn. Kunde inte med att se henne sådan (och hade säkert inte kunnat rida henne heller..) så jag tog in ponnyn som sällskap. Det hade ju regnat och hon tyckte säkert att det var lite skönt att komma in och torka upp i alla fall. Tea lugnade sig självklart, men var fortfarande.. på hugget.

Efter ridturen då? Ja, då stod hon och sov på stallgången...Imorgon blir det lite ridning igen, fina Anna är också hemma över sommaren (ett litet tag i alla fall) och självklart vill hon ha en ridtur på fina hästen. Tror att jag ska testa det nya bettlösa tränset också.

Hejdå, Blixten

Datum: 2011-06-05 Tid: 22:53:19 Stallsnack / 0 Kommentarer
Imorse red jag sista lektionen för denna termin på Blixten, och imorgon morgon sitter jag på Teas rygg igen.

Mamma var snäll och fotade lite, men jag får berätta mer imorgon. En hel dags bilresa sliter lite..

Mysiga pojkar

Datum: 2011-06-04 Tid: 11:50:00 Stormblixten / 2 Kommentarer


Blixten och Robin har mysigt tillsammans

Bruksridning med Big Robin

Datum: 2011-06-04 Tid: 10:35:00 Andra hästar / 3 Kommentarer
Tävlingen i bruksridning gick väldigt bra, men som jag tidigare nämnt glömdes ett moment bort och jag blev utesluten. Resten av protokollet såg fint ut med väldigt låga straffpoäng, så hade jag klarat det momentet felfritt hade jag hamnat runt fjärde plats. Inte så illa om ni frågar mig!

Dock var det helt annorlunda att rida en uppspelt Robin jämfört med min fina och eftertänksamma Blixt. Att han var en 22-årig travhäst hade nog inte många gissat om man inte sett siffrorna på halsen..

Mycket nöjd med min egen insats i alla fall, fastän jag knappt fick Robin att ta ett enda travsteg (vi körde tölt istället ;)Här ska det nog ryggas i vinkel, tror jag..Här gör vi det garanterat i alla fall.


Slalom.Trav förbi läskiga saker (ser ni glassgubben?)Mitt otroligt smidiga upphopp.


Om ni kan prova på bruksridning, så gör det! Det är verkligen jätteroligt, och passar alla!


Också helgens finaste ekipage..Denna tjej vann överlägset, och hade åkt hela vägen från Örebro för att kunna kvala in till Fjord-SM. Otroligt fin häst, och om jag inte minns fel tävlade de i ungefär alla grenar utom körning (men hon hade planer på att köra in så klart ;) Riktigt roligt att se en så fin häst i alla fall, men fick inte bilder från när hon var inne på banan eftersom hon red precis efter mig.

Ordning i stallet

Datum: 2011-06-03 Tid: 17:40:00 Tea After Eight / 0 Kommentarer


Har ju helt glömt att visa hur fint de gjort i stallet när jag varit borta. Nu har vi riktiga sadelhängare uppe på väggen och visst blev det bra?Hästarna hade det gött, som vanligt.

Åh, på söndag lämnar jag Blixten och åker hem för sommaren, hem till fina Tea.

Hästar från förr, del 2

Datum: 2011-06-03 Tid: 12:17:36 Andra hästar / 1 Kommentarer
Adina.Adina var en av mina klasskompisar i högstadiets häst (Sanna, hon skymtar där i bakgrunden) som jag under en tid i gymnasiet hjälpte till att rida lite, eftersom hon stod i ett stall väldigt nära mig. Det är lite lustigt, för under högstadietiden när vi umgicks som mest red jag alltid Sannas mammas häst. Hon var en storhäst vid namn Zinzara (men henne har jag ingen bild på tyvärr) och vi kom bra överrens. I alla fall, åter till Adina.

Denna lilla c-ponny var av den lite annorlunda korsningen fjording/arab. Det är två raser jag inte skulle blanda (tänk att få en häst envis som en fjording och knäpp som en arab..) men Adina fick verkligen det bästa av båda raser!Om jag inte minns fel ville Sanna inte hoppa, så då gjorde jag det så att hästen inte skulle vara allt för ringrostig. Meningen var nämligen att hon skulle säljas, och sist jag hörde någonting var Adina utlämnad på foder. Är det någon som känner igen henne så skriv gärna :)

En rolig liten ponny, jag som knappt ridit ponny när jag var i ponny-åldern har det senaste suttit på alla möjliga sorters småhästar.. Det kunde jag aldrig ha trott!

Ett häftigt pris

Datum: 2011-06-02 Tid: 21:11:39 Stallsnack / 0 Kommentarer
Nu kör jag igång med en tävling där du kan vinna 1000:- presentkort på hästresor hos Häst och sport resor, till exempel till Irland dit jag ska i sommar! Det går till så att du laddar upp bilden och hela texten med länkarna nedan på din blogg/bdb/facebook. Skriv kommentar här när du gjort det och länk till sidan.
Vinnaren utses genom lottning om 5 dagar, den 3 juni!


Vinn ett presentkort på 1000:- på ridresor! Du kan läsa mer om terränglägret här: http://hastsportresor.se/land/irland_portu_ungdomfakta.asp

Du kan vara med och tävla här: http://hastdiggaren.blogg.se/2011/may/bloggtavling.html#comment

Dagens ridtur

Datum: 2011-06-02 Tid: 20:48:46 Andra hästar / 0 Kommentarer
Skedde tillsammans med dessa två:Längst fram går Jenny & Tuffa med Liv & Blixten bakom.

Själv satt jag på denna herren:Fina Robin.

Red en trevlig tur, och Liv fick prova på att galoppera Blixten. Han är ju inte så bra på galoppskänkeln, så tänkte att det var lättast att prova på när vi var ute tillsammans och hästen framför galopperade (;
Det funkade utmärkt och hästarna var pigga men skötte sig fint.

Så mycket härliga ridvägar, både vid stallet och runt sommarbetet där de går nu. Blir eventuellt en sväng till stallet imorgon också eftersom hästarna ska tillbaka till stallet innan dressyrträningen, annars rider jag sista gången innan sommarlovet på söndag.

Både roligt och lite tråkigt, men Blixten finns ju kvar till hösten - det gör det så mycket enklare att åka hem i helgen! :)

Sitsanalys

Datum: 2011-06-02 Tid: 20:39:00 Andra hästar / 2 Kommentarer
Den mesta tid jag spenderat i sadeln har varit i en hoppsadel.

Hittade dock en gammal bild från när jag red en kompis häst en sommar, och upptäckte att jag hade en bra lodrät sits i alla fall.. Se och njut (;Blicken hade kunna varit bättre, men jag tror att jag faktiskt är på väg åt vänster. Har nämligen för mig att det var en skänkelvikning jag red, vilket också förklarar den något uppdragna hälen.Tycker även att jag fått till armbåge - hand - mun - linjen bra där.

Roligt att hitta bilder där man faktiskt sitter bra på :)
RSS 2.0