Mitt 2012

Datum: 2012-12-31 Tid: 12:43:00 Stallsnack / 4 Kommentarer
Och jösses vilket år det har varit!
 
Hela våren red jag fortfarande den nordsvenska travaren Stormblixten, som jag hade på foder tillsammans med en vän. Vi tränade centrerad ridning för vår underbara tränare Ann, men annars var det liksom inte så jätteroligt..
 
 
Två tävlingar blev det ändå, och på den första såg det ut så här:
 
 
Helt värdelös bild, men iaf. Clear round på 60 cm tror jag att det var, och han vägrade ungefär hundra gånger på en vit oxer. Framåtbjudningen var obefintlig men när han väl hoppade var det helt okey. Kan tillägga att det bara fanns ett naturhinder som gick att bygga ihop i stallet där han bodde, så vi skyller helt på brist på träningsmöjligheter.
 
 
Här gick det bättre, detta var en tävling i bruksridning.
 
 
Momentet halt inom koner var välövervakat (;

Bruksridningen gav oss en vit rosett att hänga på väggen, så stolt var jag!
 
 
När sommaren sedan började försvann mina dagar helt i och med studier och inte jobb, vilket gjorde att jag inte längre hann eller hade råd att fortsätta med Blixten.
 
Istället blev det en hästlös sommar innan jag av en slump hamnade i det militära..
 
 
På Livgardet red jag flera hästar om dagen i fyra veckor, både unghästar tillsammans med beridaren och soldathästar på lektioner. Snacka om nytändning! En hel månad omgiven av pojkar (och några flickor) i uniform och en massa fuxar - min favoritfärg! Att få möjlighet att rida så ofta och intensivt för olika tränare var också en upplevelse och erfarenhet jag knappast väntat mig.
 
 
Vackra Sancho blev min favorit.
 
 
Tillsammans med shirehästen Harry.
 
Det blev även en avstickare till Baldersnäs och fälttävlans SM..
 
 
Med vackra vyer och hästar som bokstavligen hoppade hus.
 
 
 
Man inser verkligen vilket mod som krävs för att rida på denna nivån, både av hästar och ryttare.
 
Sen började skolan igen och jag var åter hästlös. Efter ett oväntat telefonsamtal fick jag ett extrajobb, och drömmen om en häst i Uppsala började vakna..
 
 
 
Och slutade med att Bea kördes upp till Uppsala av en vän till mig, som råkade ha lite överfullt i stallet.
 

Planen var att jag skulle rida henne till början av nästa år, då hon ska hem igen och bli något. Denna lilla häst har verkligen imponerat på mig stort, och jag är otroligt glad över att hon kom in i mitt liv.
 
 
En av de första ridturerna.
 
Efter ett par  månader då Bea stod hemma hos en av mina vänner en bra bit utanför Uppsala valde vi att börja leta stall i stan, vilket var lättare sagt än gjort då man både har höga krav och låg budget (;
 
 
Till slut dök dock det perfekta stallet upp och vi lastade hästen och gav oss iväg på nya äventyr.
 
 
Beas nya hem.
 
 
Och här trivs vi otroligt bra bland både människor och djur, ibland måste man bara få ha tur och hitta rätt :)
 
 
Bushästen i början av december.
 

Shopping...

Datum: 2012-12-31 Tid: 11:06:00 Stallsnack / 1 Kommentarer
Ja, förutom de hästiga julklapparna som jag troligtvis inte har hunnit berätta om hade jag inte mindre än fyra (?!) Hööks-kvitton i plånboken samt en order från Skara hästsport på väg.
 
Och en ny systemkamera, vilken inte kommer synas på bloggen men förhoppningsvis ses (;
 
Mer kommer när jag hunnit fota lite!

Årets sista uteritt

Datum: 2012-12-30 Tid: 14:08:11 Charimba / 0 Kommentarer
Idag tog vi nog årets sista uteritt, jag och Bea i sällskap med stallägaren och hennes dotter.
 
Först fick vi dock börja med att spika på skorna igen, typiskt Bea att alltid plocka av dem och sen hittade jag bara två vänsterskor men det fick gå bra det med. Utan broddar tar vi oss ju tyvärr inte långt just nu..
 
Sen red vi. Det var bockningar, vi trillade av vägen lite, och sen när vi försökte galoppera i hagen igen blev det mer bockningar. Vi skyller på att det är tugnt i blötsnön, och hon var faktiskt snäll nog att putta tillbaka mig i sadeln igen så slapp äte snö (;
 
En galopp (som gick framåt och inte uppåt) fick vi till och sen gav vi upp och skrittade av, och jag tror att lilla tösen var oerhört nöjd med sig själv.
 
 
Vi fick även lite tips om hur jag ska få ner huvudet på henne, och eftersom hon är lättlärd och schyst så sitter det nog snart det med :)

Äntligen Bea!

Datum: 2012-12-29 Tid: 21:04:00 Charimba / 0 Kommentarer
Ja, idag släpade jag mig ut till stallet trots att lusten var mindre än noll. Hann nämligen bara komma innanför dörren, lämna väskorna och sen rusa ut till nästa buss när jag kom hem för första gången på över en vecka idag, och regn i kombination med mörker och snålblåst brukar ju inte lyfta humöret direkt.
Jag och min kära far räknade ut att det är en halvtimma längre med dagsljus hemma på västkusten, och jösses det märktes verkligen!
 
Hursomhelst var jag ute i stallet ändå, och söta Bea gör en oftast på bra humör :)
 
Löslongerade lite och jovisst, hästen var allt spänd och aningens understimulerad... Dock släppte det och efter ett tag travade hon på med halsen riktigt sänkt och sträckte ut ryggen bra, sånt gillar vi! Löslongerar alltid utan inspänningstyglar, även om vi slog på stort och hade träns på oss idag (;
 
Kommer tillbaka till stallet och ser sedan att framsko nummer två också lyckats flyga av, trots hennes fina blåa boots som används hela tiden utom i stallet.
Denna sko kunde i alla fall hittas, och efter lite rotande i sko-hinken kom vi upp i ett helt par framskor. Nu får vi bara hålla tummarna att stallägaren kan slå på dem åt oss, annars blir det till att ringa hovslagare och få ännu mer oförtjänt vila. Att rida på utan framskor och framförallt utan broddar i detta väder (typ jättehalt) är ingenting jag vill ge mig in på.
 
Söt är hon i alla fall :)

Ett kort hej från Västkusten

Datum: 2012-12-27 Tid: 09:36:00 Stallsnack / 1 Kommentarer
Här är allt bra och jag utnyttjar mitt lov till fullo.
 
Har fått lite hästiga julklappar (och fixat några själv på Hööks mellandagsrea) men eftersom min mobil och pappas dator inte är vänner kan jag inte visa några bilder..
 
Det får blir när jag kommer hem, så ha det bra tills dess!

Brunt + beige

Datum: 2012-12-22 Tid: 20:06:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
 
Lindor finns i stallet, bara schabrak som fattas.

Hemfärd

Datum: 2012-12-21 Tid: 08:22:11 Stallsnack / 0 Kommentarer
Ja, idag åker jag tvärs över landet för att komma hem till min familj och fira jul.
 
Kaninen får pojkvännen ansvaret över, hästen är väl omhändertagen och nu behövs bara tåg som går i tid.
Blir väl inte så mycket bloggande här innan jag är tillbaka hos hästen igen, så tills vi ses igen önskar jag er alla en riktigt god jul!

Beas mamma

Datum: 2012-12-19 Tid: 20:35:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
 
Mount Everest
 

Att få motivation

Datum: 2012-12-18 Tid: 21:05:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
En sak jag saknar med att stå i samma stall som en av mina kära vänner är motivationsbiten.
Det blev liksom av att man åkte till stallet de dagar man planerat, och att man även red när man var där (vem åker bil 45 minuter enkel väg bara för att mocka liksom). Samtidigt som jag vet att jag inte skulle orka ha häst utan hel/halvinackordering så är det så klart en stor motivationsfaktor att man måste åka till stallet eftersom hästarna inte får mockat/mat/komma in från hagen annars.
 
En unghäst som inte kan eller ska ridas alla dagar i veckan är ju också lite vanskligt, eftersom "det gör ju inget" att hon står. Värre är det ju med en äldre häst som måste hållas igång eller en häst mitt i en tränings/tävlingskarriär.
 
Trots allt detta har jag ändå varit ganska duktig på att hålla mina tre dagar i veckan, även om vissa veckor är kämpigare än andra. Vi går fulla dagar i skolan, det snöar och blåser på tvären, är mörkt, grupparbeten ska lämnas in och tentor pluggas till.
 
Ändå vet jag att stallet ger mig lugn och ro och lite extra energi, om man väl tar sig dig.
 
 
Efter Beas lilla jul-lov (då jag åker hem till min familj för att fira jul) ska jag försöka få ordning på motivationen (tips mottages gladeligen!), men just nu får det tyvärr vara lite som det är. Sista tentan på torsdag, kläder som ska tvättas, svärföräldrar som ska komma på besök, arbeten ska lämnas in, julklappar köpas osv osv..

Helinackordering

Datum: 2012-12-17 Tid: 21:03:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Ja, Bea står ju helinackorderad och handen på hjärtat hade jag aldrig haft möjlighet att ha en häst annars. Skolan tar mycket tid, och de få stall som ligger nästgårds har inte haft några platser lediga (eller ja, en hade bara plats för en ponny och den andra tog inte emot ston).
Det är inte för att jag är lat som jag inte mockar, utan för att jag har väldigt fullspäckade dagar där de där extra två timmarna spelar stor roll. Speciellt eftersom en av dem blir på en buss och inte i stallet.
Jag har också, mycket medvetet, en häst som inte behöver gå varje dag i veckan 52 veckor om året. De tre träningspass vi gör räcker mycket väl, även om min häst också kan bli pigg ibland.
 
Som Tyra Sjöstedt säger, hästen bryr sig inte om vem som har mockat boxen, fyllt höpåsen eller gjort foderhinkar. Bara det blir gjort.
 
Ägaren till stallet där Bea står är en otroligt kompetent människa (utbildad ridlärare, haft hästar hela livet, stor unghästvana samt jobbar som djursjukvårdare på Universitetsdjursjukhuset på Ultuna) och det känns tryggt att ha henne där även om jag inte kommer ut och pillar varje dag. Bootsen åker på och av, täcke om så behövs utan att jag behöver ha någon koll på vädret och skulle det ha hänt något - ja, då får jag reda på det.
 
Allt detta är så klart en lyx som jag betalar för, och det antar jag att de flesta förstår. Antingen betalar man sin stallplats i pengar (som för helinackordering), eller i tid (som i ett kollektivstall).
 
Något jag däremot tycker är lite svårt är att jag inte har något ansvar. Är man van vid kollektivstall där man sköter sin uppgift den dag man har sagt känns det faktiskt väldigt konstigt att inte behöva säga till någon att man inte kan komma ut och fodra eftersom det är snöstorm. Det enda som händer när jag inte åker till stallet är att hästen inte blir aktiverad, och det är ju inte så att hon bryr sig speciellt mycket om jag kommer en torsdag eftermiddag eller fredag istället.
Hur ovant det än är så måste jag säga att det gjort mitt liv mycket mer flexibelt, som idag när jag kunde ta en lång fika på stan och fira en väns födelsedag istället för att göra det lite snabbt och smidigt och sen ge mig ut i snålblåsten för att hästarna väntade på mig.
 
 
Blev visst ett långt inlägg, men det är lite av mina tankar kring denna nya erfarenhet med helinackordering.

Bea som föl

Datum: 2012-12-15 Tid: 09:32:00 Charimba / 0 Kommentarer
 
Bea och mamma.
 
 
Lite häst, mycket ben.
 
 
 
Lilla sötungen.
 
Jag vet tyvärr inte datumet då Bea är född, men dessa bilder är tagna 9 april 2010 och jag tror att hon inte var så gammal då.

Aktivering av häst

Datum: 2012-12-14 Tid: 19:50:14 Charimba / 0 Kommentarer
Idag blev det äntligen en tur till stallet igen, det märks verkligen att det är i slutet av en termin nu med tentor och fulla föreläsningsdagar..
 
Hursomhelst blev det ingen ridtur utan aktivering i rundcorallen istället. Hade på känn att det skulle bli lite väl roligt att rida enligt Bea, och tur var väl det eftersom termometern var helt på fel sida minusstrecket... Skitkallt och jäkligt med andra ord, på gränsen till köldastma ungefär hela tiden.
 
Löslongerade, tränade inkallning och sedan när vi skrittade av ute på gården tränade vi på att Bea ska stanna när jag stannar. I början innan hon förstått uppgiften så ryggade vi varje gång hon inte stannade i tid, och sen trillade poletten ner och hon både stannade och startade jättefint när jag gjorde det.
 
Inne i stallet tränade vi även på att lyfta hovarna (och jösses vad mycket bättre det blivit på den fronten, så roligt!) och sen sadlade jag en gång från varje håll. Bea kan liksom lite glömma bort vad den där sadeln var för någonting och att man helst ska stå stilla när den läggs på om man inte sadlar med jämna mellanrum. Inte så att hon tycker det är jätteobehagligt eller så, och sadelgjorden är absolut inga problem, men liksom det där att man ska stå still. Även det var hon väldigt duktig med idag, och brydde sig inte när man sadlade från "fel" håll.
 
 
Det där är en sak jag är ganska noga med nämligen, att hästarna skall gå att hantera från både höger och vänster sida. En häst ska inte tycka att det är konstigt om man hoppar upp från fel håll, leder på fel sida eller sadlar på höger sida istället för vänster.
En enkel grej kanske, men inte alltid självklar.
 
 

Luciadagen 2009

Datum: 2012-12-13 Tid: 21:12:00 Charimba / 0 Kommentarer
 
Charimba, Queen of Heart Hästak och Mount Everest.

Underbart är kort..

Datum: 2012-12-12 Tid: 12:06:33 Stallsnack / 0 Kommentarer
Men nu kör vi Jan Jönsson istället! Ibland är SLU verkligen oslagbart.

just nu..

Datum: 2012-12-12 Tid: 11:17:14 Stallsnack / 0 Kommentarer
Sitter jag och väntar på Kyra Kyrklund som skall föreläsa om Dåtid-nutid-framtid. Spännande!

Ungefär halvvägs

Datum: 2012-12-12 Tid: 07:05:19 Stallsnack / 0 Kommentarer
Just nu är jag nästan precis halvvägs in i min utbildning till husdjursagronom, jag har gått 2,5 år av vad som (troligtvis) blir 5.
De kurser jag läst som varit hästrelaterade är den nuvarande kursen husdjursavel, en del av Anatomin och fysiologin, Näringsfysiologi och fodervetenskap samt självklart sommarens praktik på Livgardet/K1.
 
Att söka in till agronomlinjen och tro att man kommer att få arbeta med hästar sen när man är klar är dock enligt mig lite naivt, det finns bara en kurs på 15 hp som är helt inriktad på häst (the biology and use of the horse) som dessutom är svår att få in i ramschemat om man vill läsa endast de 4,5 år som krävs för att bli agronom istället för 5 och ta en master i animal science. Visst finns det agronomer som jobbar med hästar, främst foderinriktat, och några forskar. Men de är inte så många och konkurrensen lär vara stenhård, i min klass med just nu runt 60 elever (agronomer och kandidater) är minst hälften intresserade av hästar.
 
Klart att det mesta är möjligt om man verkligen vill och kämpar som fan, men är det hästar som är den största anledningen till att man vill utbilda sig finns det mycket annat man kan läsa, förslagsvis något av programmen vid Strömsholm, Flyinge eller Wången eller någon av alla de privata utbildningarna till massör, sadelutprovare och så vidare..
 
Något annat som jag är halvvägs igenom är min tid med Bea. Jag är otroligt glad och tacksam över att få lånat denna söta, glada och roliga lilla häst. Hon är en personlighet som de flesta gillar, sötdum och charmig på samma gång. Hon är en okomplicerad och schyst häst och jag vet att matte kommer bli överförtjust att få hämta hem henne igen. Hur kommer vår sista tid tillsammans bli då? Tja, jag försöker fortfarande få tag i ridhuskort, hade gärna hoppat henne lite innan vi är klara med varandra och annars lunkar det väl på som vanligt. Ska få hjälp med att få ner huvudet på henne när vi tränsar också, där har jag bara inte fått in rätta snitsen än..

Dagens ridtur

Datum: 2012-12-10 Tid: 20:22:01 Charimba / 1 Kommentarer
..eller någon annan tråkig titel.
 
Idag red jag och Bea ut ensamma för första gången på det nya stället (första gången någonsin för oss?) och det gick så bra så. Vi var inte långt hemifrån så det kändes tryggt. Travade fram i djupsnö (som om man har något annat val förutom bilvägarna) och galopperade i inte lika djup snö.
Hästen var bockig och min plan att lämna tillbaka henne innan busandet skulle börja är officiellt misslyckad. Dock är det fortfarande en väldigt snäll häst, stannar på kommando och annat trevligt.
 
Kände mig inte riktigt klar när jag egentligen hade tänkt att vi skulle vara det, så blev några varv i en av hagarna hemma också. Jösses vi behöver jobba med dressyr!
Galoppfattningarn är fortfarande inte renodlade (mest vänster om man ska vara ärlig) och vi kan helt klart bli lite mjukare och följsammare i sidorna också.
 
Nästa ridpass (om jag inte råkar få uterittssällskap) blir därför mer dressyrinriktat i hagen.
Ett pass i rundkorallen hade också varit nyttigt, men det blir nog till helgen eller en dag då det finns ont om tid.

Att vila eller inte vintervila..

Datum: 2012-12-09 Tid: 21:04:01 Charimba / 3 Kommentarer
Vintervila är ju som bekant ofta inte bara bra för våra små fyrfotade vänner, utan även ett skönt avbrott som gör att vi själva slipper stå och brodda med förfrusna fingrar i -20 grader för att sedan riskera att näsan trillar av så fort vi sticker den utanför stalldörren (ja, vi lite högre upp i landet i alla fall).
 
Mina tankar om vintervila ser just nu ut som följande; Bea kommer inte ha någon mer planerad vila förutom veckan jag är hemma på Västkusten och firar jul. Hon har redan vilat ganska mycket i höst på grund av tappade skor och liknande omständigheter, så nu får det vara bra med det.
 
Hon rids sällan mer än tre dagar i veckan ändå, och just nu känns det som om det är ett ganska bra upplägg där någon extra vila inte behövs. Kanske kommer det till och med bli lite mera ridning under jullovet, om vädret och tentorna tillåter.
 
 
Hur gör ni med vintervila?
 

Stålmannen

Datum: 2012-12-09 Tid: 20:11:00 Andra hästar / 0 Kommentarer
 
Dock en ganska blyg variant, närmare än så här kommer jag inte.
 

Julklappstips!

Datum: 2012-12-09 Tid: 18:24:35 Stallsnack / 0 Kommentarer
Eftersom jag är rätt säker på att min pojkvän inte är här och snokar..
 
<div style="background-image:url(http://www.planbok.nu/images/planbok-widget.jpg);background-repeat:no-repeat;height:320px;"><div style="position:relative;top:45px;left:5px;"><a id="DesignLink" href="http://www.planbok.nu/graveradprodukt?id=25239-157408-652588"><script language="javascript" type="text/javascript" src="http://www.planbok.nu/scripts/tp.js"></script><img src="http://www.planbok.nu/GalleryImages/25239-157408-652588-350x263.jpg" border="0" margin="0" padding="0" /></a></div></div><p id="SnippetText" style="font-family:'Arial';font-size:14px;margin-top:2px;">Ge bort en graverad <a  id="CategoryLink" href="http://www.planbok.nu/korthallare" style="color:#b24910;">korthållare</a> i present!</p>

Hö-hus

Datum: 2012-12-08 Tid: 20:08:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
 
För våra hästar behöver inte äta lerigt och blött hö från marken.

Mankhöjd

Datum: 2012-12-08 Tid: 12:17:59 Charimba / 0 Kommentarer
Igår mätte jag och stallägaren Bea och kom fram till att hon är 165 cm i mankhöjd.
 
Så, då vet vi det :)

En snabb avrastning

Datum: 2012-12-07 Tid: 13:47:00 Charimba / 0 Kommentarer
Ja, så blev det igår och ingenting mer. Skrittade fram hästen för hand och travade sedan några varv på ridbanan samt försökte oss på lite galopp. Djupsnö så lilla hästen fick jobba på ordentligt, och de där 15 minuterna (plus fram och avskrittning då) fick liksom räcka.
Galoppera och svänga klarade vi inte alls i snön, det blev liksom lite för snävt och inget konstigt med det.
 
Annars hade vi sällskap i stallet av en gammal vän till mig och det är alltid trevligt!

Shopping

Datum: 2012-12-05 Tid: 20:37:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
I fredags efter min tenta i husdjursavel åkte jag och en vän till Stockholm International Horseshow och gick på kvällsföreställningen, lite sådär spontant.
Dock var tiden inte riktigt på vår sida, vi hann se kanske halva showen (med betoning på show, blev bara en hopptävling) och springa ett snabbt varv på mässan. Lite shopping fick jag gjort i alla fall, men bara nödvändigheter.
 
För lite extra spänning visar jag först en bild på mina påsar.
 
 
Och  innehållet var..
 
 
Blåa boots (så att jag ska hitta dem både när hon tappat dem i lera och i snö), ett par varma ridvantar och par snösulor.
 
Idag var jag dock iväg i hästärende igen, var visst lite kvar att komplettera..
 
 
Nya benskydd (de hästen fick med sig var väldigt slitna och behövde bytas ut), en borsta att borsta hovar med (rosa så att den matchar!) samt blindbroddar. Inte det roligaste att köpa men nödvändigt.
 
Hade egentligen tänkt åka ut en sväng till stallet idag, men vågade inte eftersom det är snöstorm och kaos. Visade sig vara ett bra val, eftersom bussarna i stan knappt tog sig fram.

Ridhuskort eller inte..

Datum: 2012-12-04 Tid: 20:39:00 Stallsnack / 4 Kommentarer
Efter att ha fått känt på riktig vinter med -19 grader när man steg upp i morse känns frågan om ett ridhuskort mer aktuellt än någonsin. Vi har inget eget ridhus på gården, men det finns skrittavstånd till två stycken och detta är en lyx jag aldrig haft möjlighet till tidigare.
 
Håll nu tummarna för mig att de inte är för dyra, så kanske det ska gå att få någon utveckling på lilla tösen trots massa minusgrader och snö! :)
 
 
Har ni ridhus i närheten, lastar in hästarna hela vintern lång eller bara trotsar vädret och fortsätter rida ute?

På önskelistan

Datum: 2012-12-03 Tid: 20:38:00 Stallsnack / 1 Kommentarer
står nu ett nytt träns.
Typ detta:
 
http://grand-prix.se/kombinationstrans-globus-chetak-combi-p-125.html?cPath=496_34_38_155
 
Jag rider ju Bea med vanlig engelsk nosgrimma, men känner att en till att variera mellan nog vore bra. Vi vill ju inte att lilla sötnosen skall få tandproblem på grund av dumma tryckpunkter (även om jag spänner på yttersta hålet).
 
Dessutom kan jag inte komma över att jag tycker att pullarträns är galet snyggt... (;

Första turen i nya stallet

Datum: 2012-12-02 Tid: 20:10:00 Charimba / 3 Kommentarer
Idag var första gången jag red Bea sen vi flyttade, dumma hästen har ju tappat en framsko vilket gjorde att det inte gick att rida innan, men fina snön löste det problemet :) Hovslagaren kommer dock på onsdag så att vi får broddar också, sen är vi vinter-redo på riktigt!
 
 
Såhär såg vi ut idag, stilrent matchade i brunt och svart, eller vad säger ni modebloggare? (;
 
 
 
Värmde upp lite på ridbanan först..
 
 
...och sen ut i en av hagarna!
 
 
Lilla busungen!
 
 
 
Och knappt en halvtimma senare var vi avrastade. Bea har ju vilat lite och även pudersnö kan vara nog så tungt att springa i, så det blir lite lugn start såhär i början. Överansträngningar är onödigt och tråkigt.

Hej mitt vinterland...

Datum: 2012-12-02 Tid: 17:07:46 Charimba / 1 Kommentarer
 
..nu är vi här!
 
Idag var min pojkvän svårslagen, han följde med mig till stallet (bussresa på 35 minuter per väg), fotade (och frös fingrarna av sig) i sju minusgrader utan att klaga. Trots att han är hästallergiker!
 
RSS 2.0