Om halal och annan slakt

Datum: 2013-02-23 Tid: 13:35:00 Stallsnack / Kommentera gärna!
Vår kära Tyra skrev ett inlägg om halal-slakt på sin blogg och mötte både hejarop och oerhört kränkande kommentarer om hennes person.
 
Eftersom jag har lite insyn i det här med slakt och även halal tänkte jag skriver några rader om detta. I utbildningen till husdjursagronom lär vi oss grundläggande om slakt och de metoder som används, samt hur det påverkar djuret. Halal är alltså när ett djur slaktas enligt koranens lagar, och inom judendomen finns motsvarigheten koscher.
Båda dessa trosinriktningar förespråkar slakt utan bedövning och där avblodningen av djuret fungerar som avlivning. Detta är inte tillåtet i Sverige, vi får inte avbloda djur som är vid medvetande. Förespråkarna säger att det är ett snabbt och smärtfritt sätt att avliva djur på, vilket tyvärr inte stämmer eftersom det ändå tar alldeles för lång tid för djuret att förlora medvetandet - speciellt större djur såsom nötkreatur.
 
I Sverige skall alla större djur avblodas (får, get, gris och nöt), kyckling avlivas genom halshuggning och avblodas på så sätt de med. Detta får dock inte ske utan bedövning, vilket kan vara med el, koldioxid eller bultpistol. Gemensamt för dessa bedövningsmetoder (vilket som används beror på djurslag) är att djuret snabbt blir medvetslös. Djuret avblodas sedan och döden är ett faktum.
 
 
Halal-slakt förekommer i Sverige, men dock inte obedövad halal-slakt. De religiösa företrädarna för islam i Sverige har valt att tolka koranen så att djuren får bedövas, men annars går slakten till såsom det står, det vill säga att en imam läser något över djuret som är vänt mot Mekka vid avblodning. Scan slaktar merparten av sina får enligt halal, då detta ger en större marknad för köttet. Koscher-slakt förekommer inte alls i Sverige, då de har valt att tolka bibeln hårdare och att djuren inte får bedövas.
 
 

Så, vad är då slutsatsen? Jo, svenskt kött är alltid slaktat enligt svensk lag där djuren inte får utsättas för onödigt lidande. Ute i Europa och resten av världen är dock saker och ting annorlunda, och obedövad slakt är inte ovanligt - eftersom det ger en större marknad för köttet. Speciellt nötkreatur lider av denna obedövade slakt, eftersom det kan ta väldigt lång tid för dem att bli medvetslösa - stora djur innehåller mycket blod.
 
För er som är mer intresserade av mat och hur produktionen går till rekommenderar jag Per Jensens bok "Hur mår maten?".
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0