"jockeyläder"

Datum: 2013-01-31 Tid: 19:35:00 Stallsnack / 1 Kommentarer
Ibland ser jag folk som skriver att de kortade sina hoppläder två hål eller så och red med vad de kallar jockeyläder.

Jag är den första att hålla med om att det är bra att träna balansen och benmusklerna genom att korta lädrena lite då och då, men mja, jockeyläder kommer ni nog inte upp i.
 
Till att börja med är det extremt svårt - om inte omöjligt, att rida så kort i en vanlig sadel. Tro mig, jag har försökt, men balansen rubbas helt och då har jag ändå tekniken att rida kort korrekt i en arbetssadel. Kort, men inte jockeyläder.
 
 
Att dessa stigläder är riktigt korta kan man se eftersom mina lår nästan är helt raka.
 
 
...men en jockeys stigläder är ännu kortare!
 
 
Så, kan vi komma överens om att ni kortar era stigläder lite mer än vanligt ibland, men att ni inte rider som en jockey?

Ridhäst

Datum: 2013-01-30 Tid: 19:46:00 Mount Everest / 1 Kommentarer
Idag var Mimmi ridhäst och vi gav oss av på vår första ridtur tillsammans (första på väldigt länge i alla fall).
 

 
När man ska vara ridhäst så måste man vara fin, och vi invigde ett Glen Gordon-schabrak.
 
 
Sedan fick vi på ett träns också :p
 
 
Precis efter att jag satt upp på min fina, fina häst. Sådär lagom i storlek är hon också, jag märkte inte ens att vår lilla pall är ganska låg, något jag alltid störde mig på när jag hoppade upp på Bea, haha.
 
Ridturen idag var ganska kravlös (inte för att jag kan ha så jättemycket krav just nu ändå, men ja) och till för att känna av varandra lite. Valde att göra det enkelt för mig och stanna på gården också, vi har en stor hage vi kan rida i och där skrittade vi runt i våra 20 minuter. Mimmi skötte sig exemplariskt hela tiden :) Hon var pigg, vaken och alert utan att vara tittig eller nervös.
Ben behövs knappt på den här hästen, men när jag kortade tyglarna och höll om henne sökte hon sig nedåt på ett trevlig sätt. Känslan efter idag är att vi kommer ha riktigt, riktigt roligt tillsammans och att hon är glad över att vara ridhäst igen.
 
 
Lilla damen när vi var hemma igen.

Igångsättningsplanen

Datum: 2013-01-30 Tid: 08:59:06 Mount Everest / 3 Kommentarer
Med hjälp av veterinären igår har jag nu utformat en igångsättningsplan för Mimmi, och idag tänkte jag rida för första gången.
 
Planen ser ut så här: Skritt (på rakt spår) 20 minuter och sedan öka 5 minuter varje vecka. När vi är uppe i en timmas skritt kan jag veckan efter lägga in trav i fem minuter, för att sedan öka varje vecka. Galopp hade jag tänkt börja med när vi travar 20 minuter, och även galoppen ökar vi successivt.
 
Som det ser ut nu kommer jag börja trava någongång i april..
 
 
Mimmi har ju inte varit skadad och har därför ganska bra förutsättningar för en igångsättning, men oavsett så måste man ta det väldigt lugnt när en häst inte har arbetat på så länge (4-5 år). Ytterligare en sak att tänka på som är särskilt viktigt med äldre hästar är fram- och avskrittningen, och jag skrittar gärna mina hästar en stund för hand innan jag sitter upp (en till sak jag lärt mig från galoppvärlden).
 
Nu är det strax dags för att åka till stallet i regnet, och önska mig lycka till nu, Mimmi kommer vara helt överlycklig över att få bli ridhäst igen!

Veterinärbesiktning

Datum: 2013-01-29 Tid: 21:16:45 Mount Everest / 2 Kommentarer
Idag hade jag en veterinär ute för att kolla igenom Mimmi, eftersom tanken är att hon ska bli  min inom en snar framtid och vi ville veta att allt var bra med lilla damen.
 
 
Ute på promenad innan veterinären kom.
 
Och bra, det var det! Hon gick igenom nästan helt utan anmärkningar (dock skippade vi böjprovet, som veterinären i och för sig trodde att hon skulle gå igenom felfritt). Enda som fanns att se var två små gallor på bakbenen, och vilken äldre häst har inte gallor? Fick även beröm för att hon var i sånt fin skick för sin ålder, alltid roligt att höra - speciellt från en veterinär :) Igångsättningsplanen är också klar och fått godkännande, så nu är det bara att ge sig ut och skritta. Till april, typ, haha.
 
Efter besiktningen kollade vi även över tänderna, det har inte varit gjort på länge men även de var i gott skick. Lite som behövde raspas, men inget större och inga hakar.
 
 
Lite halv-drogad häst efter tandkollen..
 

Dags för dubbdäck

Datum: 2013-01-28 Tid: 22:41:47 Mount Everest / 2 Kommentarer
Idag var jag bara en snabb sväng till stallet för att bland annat sätta i broddar i Mimmis skor, och ja, det var väl ungefär allt jag hann med.. Tog väl sisådär 40-45 minuter och då blev det inga tåbrodd i någon av bakskorna, helt enkelt eftersom jag inte fick i några. Nästa på inköpslistan är en ny broddnyckel.
Efter dagens töväder är brodd väl behövligt och det var nog lite i sista stunden att få i dem, antar att det fryser på under natten och sen blir det isgata. Suck alltså. Vinter ska vara vinter (dock tycker jag att -20 grader är lite att ta i) och inte något slask-velande. Men men, svårt att styra över vädret så vi får bara göra det bästa av det hela.
 
Mimmi var pigg och glad som vanligt, något mer hysterisk över att vara inne ensam bara. Efter en stund fick vi sällskap och då var allt bra igen :)
 
Blev som sagt bara en snabbis idag, hade inte planerat något längre och fanns väl ingen ork till det heller om jag ska vara ärlig. Imorgon är det veterinärbesiktning och tandkoll, och sen ska vi nog börja rida!

Katie Price Equestrian

Datum: 2013-01-28 Tid: 12:53:00 Shopping / 1 Kommentarer
Någon som har hört talas om glamourmodellen Jordan? Visste ni också att hon har ett eget ridsportmärke och rider dressyr?
Katie Price (som är hennes riktiga namn) Equestrian säljer framför allt ridkläder men även en del täcken och lindor - det mesta i min (och hennes) favoritfärg chockrosa.
 
 
En promotionbild för en av kollektionerna.
 
 
Jordan på hästryggen.
 
Märkets logga är ett kandar i silver eller strass och kan vara ett av de snyggaste på marknaden. Just nu är det rea på hemsidan så spana in http://www.kpequestrian.com/ om ni blev köpsugna!
 
 
I min garderob finns denna tröjan i svart med rosa detaljer:
 
 
Framsidan, där till och med hjärtat på dragkedjan har strass..
 
 
Baksidan med en stor logga i strass.
 
Vad tror ni, är jag ensam om Katie Price Equsterian i Sverige? (;

Pärlpannbandet

Datum: 2013-01-27 Tid: 20:02:00 Stallsnack / 3 Kommentarer
Överraskande nog har mitt egendesignade pärlpannband redan dykt upp, och även om jag inte har hunnit testa det på Mimmi än kan jag nog tänka att ni är lite nyfikna...
 
Så, så här ser det ut!
 
 
Några extra stenar samt en pärla medföljde, och även om jag inte kan säga något om kvalitén på hur bra de sitter fast så är lädret otroligt mjukt och fint.

Foderstatsberäkning och sånt

Datum: 2013-01-27 Tid: 17:08:00 Mount Everest / 0 Kommentarer
Ja jösses. Kan egentligen räkna foderstater för hand och har SLUs rekommenderade fodertabell i bokhyllan, men efter att ha jobbat 19-05 och sen sovit sisådär 7 timmar (inte i sträck) orkade jag bara inte...
 
Optignägg var mitt första val som program att räkna foderstater i (eftersom man kan prisoptimer och det är ju alltid bra) men det ville bara inte fungera :/ Blev något program jag googlade fram istället, http://www.hastsverige.se/foderstatsprogram.html som verkade helt ok.
 
Våra hästar får just nu fri tillgång i hagen och det är ju lite svårt att beräkna hur mycket som de verkligen äter, men gissade på sisådär 15-20 kg per dag. Grunden till en bra foderstat är alltid grovfodret, och för att kunna beräkna foderstater korrekt krävs därför en grovfoderanalys, något vi turligt nog hade. Om man köper in grovfoder i större mängd bör man nästan kräva att det är analyserat - innehåll påverkar ju priset. Har man så att man skördar eget hö kan man skicka in prover till analys, det kostar runt 1500-2500 kr beroende på om mineralinnehållet ska analyseras också. Väl investerade pengar, och om man vill snåla kanske det räcker att analysera varannat år..
Kraftfoder ska bara ses som ett komplement och ju mindre desto bättre. Havre är generellt det bästa kraftfodret för hästens mage, lusern räknas som ett grovfoder och betfor är någonstans mitt emelllan.
 
Mimmis foderstat ser nu ut så här:
Ensilage i fri tillgång (ingår i stallhyran)
1,0 kg hackad lucern mix
0,5 kg havre (Mimmi älskar havre och det ingår i stallhyran)
0,4 kg betfor (ingår också i stallhyran)
 
 
Nu ska jag bara klura lite på hur allt ska uppdelas mellan måltiderna och om en månad får vi utvärdera.
 
 
Och kom ihåg, avsett hur bra foderstatsberäkningsprogram man har finns det inget som slår vanliga hederliga hullkontroller. Gå ut och kika på era hästar - syns revbenen? Känns de? Ser hästen väl musklad ut (förutsatt att den tränas korrekt då)? Är hårremmen glansig?
Mimmi är just nu väldigt fin i hullet och ser allmänt välmående ut, men får absolut inte falla ut och behöver troligtvis extra proteintillskott nu när muskelbyggandet sätter igång.

Hjälm OCH väst

Datum: 2013-01-26 Tid: 19:25:00 Stallsnack / 2 Kommentarer
Jag är väl en av de få som i min ålder (24 till sommaren) som fortfarande rider med både ridhjälm och säkerhetsväst. Hjälmen behöver man väl knappast förklara vad man använder den till, nämligen att skydda våra huvud. Alla ramlar vi av någon gång, oavsett hur snäll häst man än har (jag menar, det händer ju att man sitter upp på någon annans odåga). Och hjälm använder ju faktiskt de flesta ryttare, tursamt nog.
 
Säkerhetsvästen däremot, det är ett annat kapitel. Ponnyryttarna kan knappt vänta tills dagen de fyller 18 och "slipper den jävla säkerhetsvästen" på tävling, och snart är den bortplockad helt och bortglömd. Kanske har en del börjat redan nu, tar bara på sig den när de ska starta och tycker det är fult och obekvämt.
Själv sitter västen i princip alltid på, oavsett om jag bara ska ut och skritta en sväng. Att ha säkerhetsväst är till viss del en vanesak - de ska användas för att vara sköna helt enkelt. Syftet är dock lika bra som ridhjälmens, att skydda något som är viktigt. Typ vår bröstkorg, det vill säga revbenen och allt där i (hjärta och lungor är ju bra grejer att ha i funktion) samt ryggraden.
 
Jag tror att det finns två anledningar till att jag använder min säkerhetsväst och ser det som en självklar del i utrustningen. Ett är att den är bekväm. Seriöst, en tusenlapp extra för att få en racesafe eller liknande är så väl spenderat. Två är att jag under en period helt höll på med galoppsporten, och där är säkerhetsväst ett krav. Alla har det, arbetsryttarna som tränar hästarna och jockeysarna som tävlar (man får inte ens starta utan). Finns ingen som tycker att det är ocoolt och ingen att se upp till som rider utan.
 
Farliga sporter har oftast ett högre säkerhetstänkt, så är det bara och ibland önskar jag att folk ansåg dressyr som lite mera farligt...
 
 
På väg hem efter en ridtur, med både hjälm OCH väst.
 
 
Vad har ni på er när ni rider, och varför/varför inte? :)

Lite mindre hysterisk

Datum: 2013-01-26 Tid: 14:57:00 Mount Everest / 1 Kommentarer
Men inte mycket (;
 
Idag höll vi oss mest på stallbacken när vi skrittade fram, det blåste jättemycket och Mimmi är ju nog på tårna ändå. Har ännu inte vågat mig upp på hästen utan det blev löslongering igen. Lika pigg och glad som alltid! Hur jag ska lyckas hålla damen i skritt i sisådär en månad vet jag inte riktigt, men det får bli ett problem vi tar tag i efter veterinärbesiktningen.
 
Den där planen att kunna skritta henne mycket för hand under igångsättningen får vi se hur det går med, än så länge är hon ju lite halvhysterisk för ungefär allt och att vara ute utan kedja på grimskaftet är helt uteslutet.
 
 
Om det blir en tur ut imorgon får vi se, jobbar hela natten från 19-05 så lär väl vara lagom pigg på livet imorgon innan typ klockan fem, haha.

Första dagen i stallet

Datum: 2013-01-25 Tid: 21:24:00 Mount Everest / 0 Kommentarer
Idag var Mimmis första dag i stallet och hon verkar än så länge trivas (kan ha något att göra med den där ensilagebalen i hagen, vem vet).
 
Mitt röda lilla sto var full med överskottsenergi och den nyinköpta kedjan att ha till grimskaftet var en bra investering. Vi taktade, skyggade, gnäggade, travade på stället och småstegrade under den korta promenaden. Jag anade överskottsenergi och istället för att fortsätta och behöva bråka gick vi hem till rundcorallen. Vad hade jag gjort utan denna gudomliga uppfinning?
 
 
Hon sprang och sprang. Travade för det mesta på i ett friskt tempo och verkade tycka det var allmänt underbart att få röra lite på sig.
 
 
Men lite galopp blev det allt också :)
 
 
Anledningen till att jag inte red..
 
 
 
Fina hjärtat :)
 
Efter att hon fått springa på ett bra tag lugnade hon ner sig och jag började träna övergångar mellan skritt och trav. Det var då jag märkte vilken fantastisk, känslig oh lyhörd häst detta är. Hade ju anat till mig det innan (och det var därför jag ville ha henne) men nu kom det svart på vitt. Bara genom att använda min röst - hooow och smackningar, kunde jag få Mimmi att skritta eller trava. Jag behövde aldrig höja spöet eller driva på henne på något annat sätt, utan stod bara lugn i mitten och hon lyssnade på mig. När vi gjort ett par övergångar i varje varv tyckte Mimmi att det räckte och kom fram till mig i mitten.
 
Avskrittningspromenaden blev något lugnare än när vi skrittade fram som tur var och jag kände att jodå, vi ska nog bli vänner vi två.

Hejdå, Bea!

Datum: 2013-01-25 Tid: 20:14:11 Charimba / 0 Kommentarer
Igår kom Mimmi till stallet och idag åkte Bea hemåt igen, precis som det var planerat.

Hejdå lilla tjejen, hoppas resan går bra och att du är snäll mot matte! I sommar tänker jag komma och hälsa på och rida lite :)

Den långa resan hem

Datum: 2013-01-25 Tid: 20:11:41 Mount Everest / 0 Kommentarer
Igår startade en alldeles för lång bilresa, nästan kust till kust tvärs över Sverige. I bilen satt jag och min kära vän Rebecca och i släpet bakom stod min blivande stjärna.
 
 
En något fullpackad bil.. Utöver detta var transportens sadelkammare full också.
 
 
Första stoppet, middag på McDonalds.
 
 
Mimmi fick också komma ut på en promenad, Mariestad, kanske?
 
 
Andra stoppet blev utanför en hästbutik i Örebro (som hade 20% på alla köp över 300:-, hurra!) där Mimmi fick sträcka på benen igen och fikapaus.
 
Efter en lång resa var vi sedan sent på kvällen äntligen framme vid stallet och Mimmi kunde få en varm box att sova i. Trots kyla och en häst som inte rest långt på flera år hade allting gått väldigt bra och nu står det två fuxar med bläs i stallet och en ponny.

Vi välkomnar...

Datum: 2013-01-25 Tid: 20:04:47 Mount Everest / 2 Kommentarer
Mimmi!
 
 
Äntligen har jag fått min efterlängtade fux (;
 

Sadelvagn

Datum: 2013-01-24 Tid: 15:56:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
I dagsläget har jag två sadlar, en barbackagjord och en tömkörnings/longeringsgjord. En dressyrsadel hade väl också varit trevligt, men det finns bara i tankarna än så länge.
 
Hur som helst blir det ju lite logistiska problem när man ska förvara alla grejer, speciellt eftersom vi har en ganska liten sadelkammare som mer eller mindre var smockfull redan när jag flyttade in i stallet. Jag har därför börjat fundera lite på alternativa förvaringslösningar, och hittat en lite billigare variant av de klassiska sadelskåpen (som gärna kostar minst tre-fyra tusen och inte passar i en studentbudget).
 
Tadaaa: sadelvagnen
 
1500:- här: http://trailerkompaniet.jetshopmini.se/sadelvagn-p-340-c-185.aspx
 
De finns i lite olika former och utförande, med extra förvaringsutrymme som gemensam nämnare. Stabila (eller ja, ser stabila ut i alla fall) och till skillnad från hööks-varianden som passar i en kombi är dessa höga. En smaksak, men jag som inte har någon bil ser ingen vinst i att behöva böja mig hela tiden.. (;
 
 
Den här är den jag själv är mest sugen på, tack vare det humana priset runt 700 kronor och finns att köpa här:
 
 
För dem med två sadlar och mycket grejer finns även denna variant, även om jag tyvärr inte hittat någon återförsäljare.

Hästannonser

Datum: 2013-01-24 Tid: 14:08:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Vad sägs om den här hästannonsen? Toppstammat sto med stor kapacitet slumpas bort! Lillan gick 1,30 hoppning som sexåring med goda resultat, men är sparsamt tävlad de senaste åren p.g.a ryttarens ointresse. Snäll i all hantering men ingen nybörjarhäst då hon lätt bli het vid ridning, känslig men med mycket nerv. Avkommor finns att se på gården. Kan komma långt med rätt ryttare! Säljes endast eftersom stallet är fullt och till någon som kan ta vara på den kapacitet Lillan har.
 
Eller denna? Äldre avelssto säljes billigt. Lillan är ett äldre sto som gått med föl senaste åren. Har tävlat 1,30 med goda resultat som ung och har fin stam. Ingen nybörjarhäst då hon lätt blir stark och het vid ridning. Något tittig och inte helt trafiksäker. Har fått fyra avkommor varav två finns att se på gården, men vill nu bli en aktiv pensionär. Säljes eftersom jag inte skall ha fler föl och inte har tid med ytterligare en häst.
 
 
Så, vem gömmer sig i släpet bakom oss på väg upp mot Uppsala?
Obs! Namnen är fingerade.

Sista minuten-shopping

Datum: 2013-01-23 Tid: 14:15:16 Stallsnack / 0 Kommentarer
Idag var jag och mamma på Hööks för lite sista minuten-shopping. En lädergrimma (en sån som Bea har, tycker de är snyggast och framför allt rätt pris), nya stigläder till galoppsadeln (vid halva-reapriset passar jag på), fårskinnsludd till sadeln och ett nytt bett. Blev en jaktstång så att jag vågar rida (;

Drömklänningen

Datum: 2013-01-23 Tid: 12:14:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Efter att länge ha letat efter en vit klänning (till rätt pris!) med släp där bak hittade jag plötsligt denna:
 
 
Att den är från Style by Tyra gjorde faktiskt inte saken sämre, efter att ha läst hennes bok tycker jag att hon bara blivit coolare och coolare.
 
Tänk er denna klänning, en vacker vår eller sommardag och en häst med stor, vit bläs och vita strumpor..

Bea-bilder

Datum: 2013-01-23 Tid: 09:22:00 Charimba / 1 Kommentarer
 
Söta Bea fick vara ensam i sin hage, hennes hagkompis är skadad och ponnyn får inte gå med fri tillgång.
 
 
Har man bara en mesig liten snopp kan man ju alltid förstärka den med lite snö..
 

Ytterligare en tur till Västkusten/Om att plugga till husdjursagronom

Datum: 2013-01-22 Tid: 19:15:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Besöken har verkligen kommit tätt nu på sistone! Men då blir mamma glad och jag får en chans att se min brorson för första gången :)
Dock en snabbvisit, är på väg upp till Uppsala med en vän redan på torsdag, och redan är det några som gissat vad som händer då (;
 
Hur som helst har min sjätte termin (tredje året) på husdjursagronomprogrammet precis börjat och jag tänkte att det kanske fanns någon som var nyfiken på vad vi gör för något. På den gamla goda tiden när jag började leta efter universitetsutbildning fanns det nämligen inte så mycket information att hitta.. Visst, lite om agronomlinjerna generellt men inget direkt om husdjur.
Agronomutbildningarna är idag 4,5 år (även om många läser det sista halvåret också och plockar ut en masterexamen i animal science) och finns bara vid SLU i Uppsala. Kan ju börja att tala om också att med husdjur menas inte sällskapsdjur, utan vad som idag snarare kan beskrivas som lantbruksdjur. Vi blir helt enkelt experter på kor. Typ.
 
Det första året på utbildningen läser vi mest grundläggande saker som lite etologi, matematik, kemi och biologi. År två är det statistik, mikrobiologi, anatomi och fysiologi (om någon undrar hur en tjurpenis ser ut är jag rätt person att fråga!) och näringsfysiologi. Tredje året börjar precis som de två tidigare med en statistik-kurs (tack gode gud den sista! Eller näe, statistik är helt ok även för oss som är urusla på matte), husdjursavel, lite översiktskurser om de andra agronominriktningarna och sen kandidatarbete.
Här någonstans i trean börjar det gå att börja trixa lite med schemat och läsa några andra kurser än de rekommenderade, vilket jag har gjort och började därför en kurs i besättningsutredning denna veckan.
 
Husdjursagronomlinjen ger en bred grund med möjlighet till jobb som rådgivare till lantbrukssektorn, djurskyddsinspektör, på jordbruksdepartementet, länsstyrelsen eller som forskare. Vill man göra en skillnad för lantbruksdjuren (d.v.s. de som ger oss mjölk i glasen, grädde i såsen, kött på tallriken och ägg till frukost) är detta helt rätt utbildning. Detta är våra huvudområden. Dock finns det lite kurser om hundar och katter och en större om hästar om man vill försöka slå sig in någon sådan bransch eller bara läsa för nöjes skull.
 
När jag började på agronomlinjen visste jag nästan ingenting, varken om programmet eller lantbruksdjur. Och det var nog tur (eller ja, det är klart att det inte skadar att se skillnad på en jersey och en SLB, men å andra sidan kom jag in med helt friska ögon och kan tänka förutsättningslöst). Det är ett tufft program och förkunskapskraven (natur på gymnasiet eller något liknande) finns verkligen av en anledning. Dock ångrar jag inte en sekund att jag valde just husdjursagronom! De flesta av våra föreläsare är väldigt duktiga och engagerade, och brinner verkligen för sina ämnen.
 
Jag skulle verkligen rekommendera att plugga husdjursagronom till någon som vill ha kontakt med djur utan att själv stå i stallet och mocka eller någon som inte tycker om att stå i ett dragigt ridhus och försöka hålla en lektion i tio minusgrader. Man bör inte vara allergisk mot papper bara...
 
Hoppas någon kan vara till hjälp av detta och tveka inte att fråga om det är något!

Husdjurs-sjukan

Datum: 2013-01-21 Tid: 18:46:51 Stallsnack / 0 Kommentarer
Som några av er kanske vet så pluggar jag till husdjursagronom som huvudsaklig sysselsättning (eller vad man nu ska kalla det) och är det något som är klassiskt för oss husdjursstudenter (ja, för t.ex. ekonom-agronomerna verkar inte lida av den alls..) så är det dubbelläsning.
Och det har redan börjat.
 
I fyran finns det studenter som läser 250 % (?!?!!) vilket alltså är mer än dubbelt så mycket som normalt. I min klass (jag läser tredje året) började folk dubbelläsa redan i höstas och nu på vårterminen blir det nog ännu mer. Själv blir det visserligen lite dubbelläsning schemamässigt i vår, men fler än 30 hp per termin tänker jag inte ge mig på, snarare kan det bli färre än så i höst. Känns ju lite mastigt med jobb, häst och skola på mer än heltid. Dock är det väldigt lätt att ryckas med i det hela när alla andra pratar om vilka kurser som går att kombinera, och hur man ska klämma in det där också..
 
Nej, husdjurs-sjukan låter jag helst bli att smittas av!

Höproblem..

Datum: 2013-01-21 Tid: 10:16:44 Stallsnack / 0 Kommentarer
Någonting som verkar vara helt hopplöst i år är att få tag på ett bra hö, i alla fall om man ska ha småpåsar lagom till en kanin. Problemet började runt jul och sen dess har nästa allt jag fått tag på varit uppenbart mögligt eller alldeles för dammigt för att det ska vara hälsosamt.
Kanske har kurserna i fodersäkerhet och mikrobiologi och näringsfysiologi gjort mig alldeles för nojig, men må så vara. Kaniner ska också få äta mat som inte är direkt eller indirekt skadlig för dem.
En tanke som dock har slagit mig, hur gör alla "vanliga" kaninägare utan mina kunskaper? Hästfolkägda kaniner har det nog bättre ur fodersynpunkt än andra (vi har ju alla lärt oss att sniffa efter mögel liksom) men vad gör pappan till Pelle, 10 år. Kan han skilja bra hö från dåligt? Speciellt eftersom det är otroligt svårt att se innan förpackningen från någon mataffär är hemköpt och öppnad. Vilket ansvar har egentligen fodertillverkarna över deras produkter? Det sista man vill är ju att göra sitt djur illa, men är det så konstigt att man handlar i god tro om att produkter som marknadsförs till kaniner och smådjur är just anpassade för dessa?
 
Lite småfunderingar så där på måndag morgon.

Pärlor till en pärla

Datum: 2013-01-19 Tid: 20:50:00 Stallsnack / 2 Kommentarer
Jag kunde inte låta bli... idag har jag suttit och designat ett eget pannband från en holländs webshop med hjälp av google translate. Förhoppningsvis har jag inte gjort några större missar :P Om allt går som jag tror kommer det definitivt att vara mitt drömpannband, till ett helt ok pris (i alla fall för mig som precis sålde min gamla systemkamera, haha). Få saker är så roliga att köpa som pannband, och kan vara så dyra. Visst betalar man i viss mån för kvalité, men ibland går det hela lite över styr kan jag tycka. Ett OS-pannband (som också går att designa själv om jag inte minns fel) är ju bara att drömma om som student, och trots finkamningar av både brittiska, amerikanska och tyska e-bay hittar jag inget mer än olika varianter av vanliga swarovski-pannband. Visst är de fina, men oftast ganska dyra och inte det där lilla extra som jag har letat efter.
 
Mitt pannband designade jag som sagt helt själv utifrån vissa givna mallar, och om det är någon som är sugen på att göra det samma så skriv en kommentar så ska jag fixa hemsidan. Även om man är lite ego och vill ha något unikt så tycker jag att det är en fin egenskap att dela med sig, så detta får bli en kompromiss.
 
Kommer att dröja några veckor innan det är här eftersom de görs på beställning, och om vi säger så här, det är inte Bea det kommer att sitta på..

Dressyr i nysnö

Datum: 2013-01-19 Tid: 09:26:00 Charimba / 0 Kommentarer
Igår var jag i stallet och red lite dressyr i vår nya fina pudersnö.
På det stora hela var det ett helt ok pass, hon bråkade mindre än sist men vet å andra sidan inte om jag fick igenom lika mycket. Träningen bestod mest av övergångar och det gjorde vi i alla fall bra. Blev nog ett ganska kort pass, det är liksom inte helt optimalt att försöka rida dressyr i ett par minus..
Utan fodrade regnbyxor och vinterjacka fryser man ihjäl, men med dem börjar man lätt svettas. Jaja, snart har jag inte det problemet i alla fall, då kommer det snarare att handla om att hålla sig varm.

En stalldag

Datum: 2013-01-17 Tid: 22:20:00 Charimba / 1 Kommentarer
Idag blev det en dag i stallet för Bea, bokstavligt talat. Det har tidigare gått några el-ledningar genom hästarnas hage och idag skulle dessa plockas ner, vilket gjorde att våra små sötnosar fick stå inne hela dagen. Känns ju sådär säkert att släppa ut hästarna även om det skulle funnits någon angränsande hage eftersom det går en stor väg utanför stallet och man aldrig vet vad dessa djur kan hitta på när de händer något oväntat.
 
Läskiga pinnar som inte ligger i hagen längre.
 
Nyfikna hästar som spenderat dagen i stallet.
 
Hursomhelst åkte jag upp till stallet på eftermiddagen när allt var klart och tog ut Bea en sväng.
Eftersom hon stått ett par dagar blev det löslongering så att hon skulle få göra av med lite energi på ett (för mig) säkert sätt.. Tränade mycket på att få henne att sänka huvudet också, och jag tror faktiskt att det gick riktigt bra.
Hade verkligen både tiden och tålamodet för att hålla på med sånna grejer, och det gav resultat!
Än är det en bit kvar men vi jobbar på så mycket vi hinner :)
 
 
Nästa vecka tar jag nog en tur ner till Västkusten, och i så fall åker jag inte hem ensam..

En perfekt ridtur

Datum: 2013-01-13 Tid: 21:17:58 Charimba / 0 Kommentarer
Igår blev det äntligen en uteritt för mig och Bea i sällskap med stallägaren och ponnyryttaren.
Vi lärde oss en ny ridväg som nog kommer användas flitigt, sådär lagom tur med varierat underlag på runt 45 minuter.
 
Bea skötte sig så himla fint, var pigg och glad, helt utan tendenser till att bocka eller dumma sig på något annat sätt. Riktigt roligt att få en sån tur, precis så här var hon nämligen innan flytten och det är den hästen jag verkligen gillar. Solen sken, snön gnistrade och allt annat sånt där som finns i sagor ;)
 
 
 
Att unghästar kommer in i trotsåldern är ju inget konstigt och klart att det funnits värre (och snällare) hästar än Bea, problemet är bara att jag inte har tid eller ork för en trotshäst just nu. Meningen har ju aldrig varit att hon ska vara på utbildning hos mig eller något liknande, det var och är en tillfällig lösning som snart kommer att ändas. Vissa perioder i livet passar en viss typ av häst bättre än en annan, och en unghäst samtidigt som man studerar är inte den bästa kombinationen för just mig.

Att kämpa arslet av sig

Datum: 2013-01-11 Tid: 18:46:26 Charimba / 1 Kommentarer
Jag och Bea har haft det lite kämpigt en period, och därför bad jag en vän till mig att hjälpa oss.
Och hjälpte, det gjorde hon.
 
Det blev det kämpigaste dressyrpass jag och Bea varit med om tillsammans, och jag fick med mig mycket nyttigt att tänka på i min ridning av henne. Mycket handlade om att få fram henne för skänkelt och svara framåt, om man ska sammanfatta ridpasset.

Världens bästa stallägare

Datum: 2013-01-10 Tid: 19:19:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Igår kväll, 21:20
Sms från stallägaren: Bea har en tappsko fram.
 
Jaja, hon hann ju vara skodd i nästan en vecka tänkte jag, suckar lite och planerar sedan att gå på skojakt under fredagseftermiddagen.
 
Idag kväll, 18:45
Sms från stallägaren: Beas sko upphittad och påslagen.
 
 
Hur underbart är inte detta? :) Snacka om att ha hamnar rätt (speciellt med tanke på att Bea är ungefär världens klantigaste häst när det gäller skor..)

Nytt i garderoben..

Datum: 2013-01-10 Tid: 19:15:00 Charimba / 0 Kommentarer
Ja, Beas garderob alltså.
 
 
En ny lädergrimma! Sitter jättefint och är hur snygg som helst (i verkligheten). Tack snälla matte från Bea!
 
 
Fortfarande ingen fotomodell, men med en till ny grimma! Denna gång i blå-vit-randig vardagsmodell.

Lite aktivering

Datum: 2013-01-07 Tid: 21:13:00 Charimba / 0 Kommentarer
Jösses vad jag blir trött på vädret! Vet inte riktigt var jag ska ta vägen med min lilla häst eftersom det är hårt och jäkligt precis överallt. Inte så direkt att de får utlopp för all energi i hagen heller, nä, då står de mest och äter på sin ensilagebal och har det gött.
 
Hur som helst blev det en tur till stallet ikväll, satt och pluggade till fem så fick bara bli en kort sväng. Märks att skolan är igång nu med tentor, redovisningar, projektarbeten och föreläsningar att gå på..
Löslongerade Bea i rundcorallen och hon uppförde sig hyfsat bra, lite lat eller ovillig att gå fram på grund av underlaget, samtidigt som hon har massa överenergi. Tränade på inkallning och det gör hon riktigt bra nu, ryggning från marken är också befäst och hon stannar när jag stannar.
Har tränat mycket på att få henne att ta ner huvudet också, och även där har vi gjort stora framsteg!
 
Roligt att träningen gör nytta, även om vi inte gör galoppombyten eller skänkelvikningar..

Pullarträns

Datum: 2013-01-06 Tid: 20:39:00 Charimba / 1 Kommentarer
 
Bea har ett pullarträns, jag tycker att det satt ganska fint.
 
 
Kanske ser lite litet ut, men det beror mest på mängden fluff..

Tömkörning

Datum: 2013-01-05 Tid: 17:48:00 Charimba / 0 Kommentarer
Idag tömkörde jag Bea på ridbanan, något som var första gången för henne och som jag helt ärligt inte är så jättebra på. Känns som om de är få som lär sig tömköra idag, de som gör det som jag känner till är mer eller mindre självlärda.. Alla tips är därför välkomna!
 
Hursomhelst så gick det ganska bra, men vi travade bara. Går ju inte att göra så mycket annat nu när marken är frusen, snötäcket bara någon centimeter, is under, hård skare och annat tråkigt.
Tränade först på att göra halt och sen blev det övergångar mellan skritt och trav, vilket fröken skötte förvånandsvärt bra. Ett par protester blev det, men inget riktigt jobbigt så det var skönt.
 
Imorgon får hon nog vila, jag har varit ute i stallet fyra dagar i rad så det blir lagom med en paus.

Problemanalysering

Datum: 2013-01-04 Tid: 13:26:29 Charimba / 0 Kommentarer
Idag blev det en kortare ridtur med fokus på problemanalysering.
 
Bea har bråkat lite med mig och innan jag velat gå vidare och bestämma mig för hur det hela ska hanteras så behövde problemet analyseras och framförallt - vad som ligger bakom.
 
Vi kom fram till två saker:
1) Det är lite läskigt att vara ute ensamma. Inget farligt och behöver inga större åtgärder förutom att rida ut som vanligt.
2) Ridbanan är jobbig, tråkig, dum och ful. Här krävs lite mer arbete eftersom det räckte med att skritta in på ridbanan för att hon skulle börja konstra. Imorgon blir det en tur till Hööks (ovanligt va?) och inköp av tömmar, sedan tömkörning så att jag får se hur hon beter sig från marken samt får en möjlighet att gå på henne utan att riskera att flyga av. Det stora problemet är framåtbjudningen, som är i princip obefintlig och istället för att gå framåt går hon uppåt, hoppar på stället eller backar.
Fokus imorgon blir alltså framåt, framåt, framåt. Kommer jobba med övergångar skritt-trav och se hur det hela utvecklar sig.

Hämden är ljuv..

Datum: 2013-01-03 Tid: 19:40:00 Charimba / 0 Kommentarer
Igår var jag och Bea lite ovänner av typen nu-kommer-du-och-hämtar-din-jävla-häst-innan-slaktbilen-gör-det och idag var hämden verkligen ljuv. Jag satte saxen i henne.
 
 
 
Bea innan.
 
 
Hårhög.
 
 
Bea efter.
 
Att klippa manar med kökssaxen är inte det lättaste, och helt ärligt brydde jag mig inte jättemycket heller. Jämnade till det hela så gott jag kunde lite senare, men ser fortfarande ganska fult ut :p
 
 
Svansen kapades av en del den med.
 
Efter detta kom hovslagaren och skodde om fram. Bea har numera boots runt om hela tiden i hagen men ändå lyckats med konststycket att göra balltramp på ett framben och kronrandstramp (?!) på ett bakben.
 
Lite aktivering av hästen blev det också, tränade henne från marken på att rygga och göra halt och löslongerade. Blev dock bara i trav, det är väldigt hårt och lite knaggligt ungefär överallt just nu.

Ovänner

Datum: 2013-01-03 Tid: 13:42:00 Stallsnack / 0 Kommentarer
Igår var jag och Bea ovänner så vi glömmer den dagen och tittar på mitt nya schabrak istället! (Ja, för det är bannemej mitt och inte Beas. Hon är dum. Nej vi är inte långsinta här inte..)
 
 
..vad gömmer sig i HV Polo-påsen?
 
 
Ett schabrak att matcha allt det andra brun-beiga med!
RSS 2.0