Lite mer om avel och BLUP

Datum: 2013-03-07 Tid: 09:54:05 Stallsnack / Kommentera gärna!
De flesta som håller på med svenska halvblod idag känner till sidan BLUP där olika sorters statistik visas. Alla kanske inte känner till vad BLUP egentligen är för något, men det är lite väl krångligt att försöka förklara här. Däremot tänkte jag förklara lite hur sidan är uppbyggd, och vad man kan få för information där.
 
Stamtavlor och tävlingsresultat är kanske roligt att studera, men säger egentligen inte lika mycket som BLUP informationen - så länge man kan tolka den vill säga.
 
 
Så här ser Mimmis BLUP ut. Nu har hon tyvärr inte gjort varken treårstest eller fyraårskvalitén, men BLUP-värden går att få fram ändå med hjälp av information från släktingar. Dåså, nu ska vi se. Medel i hästpopulationen är 100, och allt under 100 (röda staplar) är sämre än genomsnittet och allt över 100 (de gröna staplarna) är bättre. Mimmi har alltså en trav som är mycket sämre än genomsnittet, både galopp och skritt som är något bättre. Teknik hoppning och temperament hoppning är tydligt över genomsnittet.
 
Om jag skulle avla på Mimmi skulle jag leta efter en hingst med bra index för trav, temperament gångarter och dressyr, för att få en häst med högre ridbarhet.
Visst kan man avla på mer hoppning, men om hingsten har samma svagheter som stoet är risken att fölet blir extremt mycket sämre på dessa två områden - något jag inte skulle våga riskera.
 
Mimmis pappa Everest hade ruskigt bra hoppindex (134) men en dålig trav och galopp. Tyvärr var Mimmis mamma inte bedömd och har knappt tävlat, men enligt hennes index var de stora svagheterna trav och typ. Den dåliga traven från båda sidor gör alltså att Mimmis trav inte blev något vidare.
 
För övrigt så skulle jag vilja slå ett slag för bedömning av unga hästar (treårstest och fyraårskvalité) eftersom dessa kan förutspå framtida tävlingsframgångar väldigt bra samt är ett viktigt hjälpmedel i avelsarbetet.
 
 
Har ni funderat på föl/betäckt och hur tänkte ni då? :)
Kommentarer
Postat av: Ponnydressyr - Vinn ett Amigo fleecetäcke!

Intressant den sidan verkar vara :)

Svar: Det är den! Finns massor att lära bara man har lite grundkunskaper :)
Katarina

2013-03-07 @ 14:07:19
URL: http://ponnydressyr.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0